Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aluevaalit, suuri uudistus

Aluevaalit toimitetaan Päijät-Hämeessä 23. tammikuuta 2022. Vaaleissa valitaan 69 jäsentä hyvinvointialueen valtuustoon.

Sote-uudistus on Suomen historian merkittävin hallintouudistus sitten kunnallishallintouudistuksen vuodelta 1865. Uudistuksessa kunnilta siirretään koko sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämis- ja rahoitusvastuu uusille itsehallinnollisille hyvinvointialueille.

Hyvinvointialueet muodostuvat pääosin nykyisen maakuntajaon pohjalta. Valittavan aluevaltuuston merkittävin valta on päättää hyvinvointialueen sosiaali-ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen, niiden sijainnista ja saatavuudesta.

Valittavat valtuutetut edustavat koko maakuntaa. On eduksi, että valittavilla edustajilla on vahva tuntemus koko maakunnan alueesta ja olosuhteista. Siksikin on tärkeää, että valtuutettuja valitaan kattavasti koko maakunnan alueelta.

Ehdokkaita valtuustoon on runsain mitoin eri ryhmittymistä. Kokemuksen ja yhteistyökyvyn merkitys on erityisen suuri, kun tehdään koko maakunnan kannalta merkittäviä päätöksiä. Tärkeintä on, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan ja näin ollen koko maakunnan tahtotila tulisi kattavasti esille.

Jukka Mölsä ja Tapio Malmiharju

Aluevaaliehdokkaat

Orimattila