Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Liikunnasta iloa ja voimaa sekä hyvinvointia arkeen

Sain mahdollisuuden osallistua Peurungan kylpylässä liikuntalomaan. Kämppikseni mikkeliläisen Tiinan kanssa kävimme vahvoja keskusteluja kotikaupunkiemme tarjoamista palveluista ja siitä kuinka niiden toteutus on onnistunut. Tiinan innostamana hain pölyttyneet kävelysauvani autotallista ja olen jo ulkoiluttanut niitä Ämmäntöyrään hyvin hoidetuilla valaistuilla liikuntapoluilla ja kotinurkilla Niinikoskella.

Luennoilla Peurungan kylpylässä minulle tarttui paljon arvokasta UKK-instituutin tutkimaa ja välittämää tietoa liikunnan hyödyistä. Miellyin kovasti yhteen otsikkoon ”Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan”, ikä ja toimintakyky huomioiden.

Liikkumisen viikottaisessa ohjeistuksessa suuri painoarvo on kevyessä liikuskelussa muun liikunnan lisäksi. Kotiaskareet, kaupassa käynti, siivous, rappujen nousu, roskien vienti, jne mahdollisimman usein päivän aikana edistävät terveyttä. Mitä vähemmän istutaan, niin sen parempi. Puolen tunnin istumisen jälkeen tulisi jo nousta ylös, jotta keho virkistyy.

Orimattilan kaupungilla on ainoastaan yksi liikunnanohjaajan toimi. Talousarvio 2022 hyväksyttiin kaupunginhallituksessa ja sinne saatiin yksimielisellä päätöksellä lisättyä toinen liikunnanohjaaja. Näin saamme Koivikon ikääntyneiden liikuntaryhmät jälleen käyntiin ja käynnistettyä myös uusia ryhmiä kaiken ikäisille. Toinen liikunnanohjaaja työllistyy täysimääräisesti ikääntyvien liikuttamisen ohjaamisesta.

Haaveenani on myös, että saisimme vietyä ryhmäliikuntaa taloyhtiöihin, joissa asuu ikääntyneitä ja liikuntarajoitteisia. Käkeläntiellä eräässä kahden talon taloyhtiössä tällaista jumppaa järjestettiin jossain vaiheessa käytävällä ja hyvällä ilmalla ulkona. Se koettiin todella hyvänä fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitäjänä.

Hyvään arkeen kuuluu mielestäni oikeus fyysisen kunnon ylläpitämiseen avun turvin, kun omat voimavarat tai innostuminen ei riitä. On tärkeää, että pystymme loppuelämän vaiheeseen asti ruokailemaan itsenäisesti ja nousemaan ja laskeutumaan tuolille. Kaikkeen tähän toimintakyvyn ylläpitämiseen tarvitsemme katkeamatonta harjoittelua.

Liikkumisen saralla tapahtuu valtavasti hyvää. Vuoden 2020 Orimattilan menestyneiden urheilijoiden ja joukkueiden sekä seuratoimihenkilöiden palkitsemisen juhla jouduttiin peruuttamaan koronarajoitusten vuoksi. 26 urheilijaa ja 12 pitkään seuratyötä tehnyttä henkilöä palkittiin.

Anna hyvän kiertää, on ollut minulle mieluinen tunnuslause. Voin todeta, että nämä Orimattilan liikuntaseurat toteuttavat ja antavat hyvän kiertää.

Riitta Lonka

kaupunginhallituksen jäsen, hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja

Orimattila