Pääkirjoitus: Joulu tulee jälleen koronasta huolimatta

Tiedättekö elokuvan Päiväni murmelina? siinä Bill Murrayn esittämä televisiotoimittaja herää joka samaan päivään, uudestaan ja uudestaan.

Samalta on tuntunut viimeiset vajaat kaksi vuotta täällä toimituksessakin. Ei ole juuri ollut viikkoa saati päivää ilman koronauutisia.

Tasan vuosi sitten pääkirjoituksessamme harmitteltiin, kuinka Suomessa ja Päijät-Hämeessä taudin toinen aalto osui juuri siihen ajankohtaan, jota etukäteen eniten pelättiin, vuoden pimeimpään ja synkimpään aikaan, jolloin ihmisten jaksaminen ja mielenterveys on perinteisesti muutenkin koetuksella.

Samoin on käynyt nyt, kun taistelemme viimeisintä, kaikki aikaisempia laajempaa, tartunta-aaltoa vastaan.

Vuosi sitten kehotimme sinnitelemään joulunpyhät ja alkuvuoden tiukasti terveysviranomaisten suositusten mukaan ja elättelimme toiveita paluusta normaalimpaan elämään kevään koittaessa.

Siinä mielessä murmelipäivämme jatkuvat, että samat toiveet ovat mielissämme nytkin. Odottelemme vähitellen kolmannen rokotuskierroksen alkamista ja sen mahdollisesti tuomaa helpotusta taudin kuriin saamiseksi.

Jouluakin vietetään tällä viikolla jo toisen kerran normaalista poikkeavissa olosuhteissa. Omikronvariantti leviää Euroopassa vauhdilla.

Joulu on perheen ja läheisten juhla. Tänäkin vuonna moni jouluperinne jää toteutumatta ja -tapahtuma järjestämättä.

Vaikka suomalainen yhteiskunta on yksi maailman turvallisimmista, pitkittyneen poikkeustilanteen seurauksia käsitellään vielä pitkään.

Yritetään nyt jouluna muistaa läheisiämme, olla mahdollisuuksien mukaan yhdessä, kuitenkin terveysviranomaisten suositukset muistaen sekä ennen kaikkea nauttia siitä lyhyestä rauhan hetkestä, jonka joulu meille arjen kiireistä suo.

Kommentoi