Lukijalta: | Koronajoulukuu 2021

Tiedon tulva on osittain turruttanut mielenkiinnon seurata aktiivisesti asiaan koronauutisointia. Itseäni mietityttää myös valeuutisten leviäminen. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan valeuutiset ”leviävät nopeammin kuin virus itse”.

Huoltovarmuuskeskuksen toiminta alkoi tulla läpinäkyväksi keväällä 2020. Keskuksen ydintehtäviin kuuluu ylläpitää energiahuoltoa, elintarviketaloutta, terveydenhuoltoa sekä maanpuolustusta palvelevaa tuotantoa.

Suojamaskien kohdalla nähtiin ensimmäinen mahalasku. Todettiin, että suojamaskien parasta ennen päivämäärä oli jo mennyt kauan sitten. Uusien maskien hankintaan keskus käytti varsin mielenkiintoisia kanavia. Jossain vaiheessa jopa vähäteltiin maskien antamaa suojaa, kun saatavuus oli heikkoa.

Onneksi itselläni kotioloista löytyi tuohon vaiheeseen maskeja, joita olin hankkinut pölyisiä siivouksia varten. Toivoa sopii, että verovaroin ylläpidettävä huoltovarmuuskeskus on jatkossa suuremman luottamuksen arvoinen.

Maamme presidentti Sauli Niinistö ehdotti asiantuntijoista perustettavaa ”koronanyrkkiä” johtamaan ja tukemaan maan ministereitä ja ylintä johtoa vaativassa terveyttä ja elämää suojelevissa päätöksissä. Tähän ei nähty tarvetta.

Oma näkemykseni tuki jo silloin asiantuntijatyöryhmän perustamisen tarvetta. Ministereillä ei ole ollut yhtenevää näkemystä eikä tietotaitoa tuottaa terveysturvallisuutta tällaisessa ennen kokemattomassa tilanteessa.

Vastuulliseen toimimiseen meitä on ohjattu koko tämän pandemian ajan. Käsihygienia ja maskit sekä turvavälit ovat olleet selkeästi parhainta mahdollista terveysturvallisuuden lisääjiä.

Pian on vuoden lyhyin päivä ohitettu ja valon määrän lisääntyminen virkistää mieltä. Liikutaan turvallisesti ja pidetään toinen toisistamme huolta.

Riitta Lonka

kaupunginhallituksen ­jäsen, hyvinvointivaliokunnan pj.

Orimattila