Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Sanoitus Hollolan Vihreiden esittämään ”viherhumppaan”

Hollolan valtuusto hyväksyi 13.12. Hollola strategian 2022–2035. Valtuustokäsittelyn aikana vihreät teki muutosesityksen visio-osaan. Hollolan Sanomat kirjoitti aiheesta 15.12. Uutisesta puuttui muutosesityksen perustelut, sen sijaan esitystä vastustaneiden mielipiteet ”viherhumppineen” uutisoitiin.

Muutosesityksemme perustelut: YK:n pääsihteeri ja tasavallan presidentti vaativat ilmaston hätätilan julistamista, Yhdysvaltojen presidentti kävi paavin luona, ja he keskustelivat ilmastonmuutoksesta. EU:ssa ilmasto on polttava aihe, maakuntavaltuustomme haluaa panostaa ilmastonmuutoksen torjuntaan, mutta kuntamme strategiassa vuosille 2022–2035 ei ole aiheesta sanaakaan.

Globaalisti meillä on korkeintaan 10 vuotta aikaa tehdä voitavamme ilmaston lämpenemisen torjumiseksi, jotta elämämme täällä olisi jälkipolvillekin siedettävää. Edellinen valtuustomme julisti kuntamme hiilineutraaliksi kunnaksi tavoitteena 80 prosentin CO2-päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastonmuutoksen torjunnan on näyttävä strategiamme visioissa ja niitä seuraavissa teoissa, muutenhan me kiihdytämme kehitystä kohti elinkelvotonta maapalloa. Vastuu tulevaisuudesta kuuluu kaikille, myös Hollolan kunnalle.

Kuudes sukupuuttoaalto on edellisistä sukupuuttoaalloista poiketen ihmisen toiminnasta johtuva. Sen nopeus on sata- tai tuhatkertainen aikaisempiin verrattuna.

Eläimet ja kasvit joutuvat ilmaston lämmetessä vetäytymään kohti viileämpiä alueita, vuoristossa ylöspäin ja meillä kohti pohjoisnapaa. Raja tulee kuitenkin vastaan ja siirtymisreittejäkään ei ole, kun elinympäristöt esimerkiksi metsät ovat kovin pirstoutuneita ja ekologiset käytävät puuttuvat.

Asutukseen, teihin ja peltoihin sekä avohakkuisiin ynnä muuhun huvenneet luonnonympäristöt, jokien patoamisiin ja purojen rumpuihin katkenneet vesiyhteydet ovat kiihdyttäneet luontokatoa. Lajien ja luontotyyppien katoaminen aiheuttaaluonnon yksipuolistumista.

Talousmetsien nykyinen hoitomenetelmä tekee metsistämme monokulttuureja, yhden puulajin peltoja. Se räjäyttää yhteen puulajiin erikoistuneiden tuholaisten määrän. Luonto pitää itsensä tasapainossa; mitä enemmän on eri eläin- ja kasvilajeja sekä mikrobeja, sitä paremmin se sen tekee.

Koronaviruksemme on tutkijoiden mukaan yhteydessä luonnon yksipuolistumiseen eli luontokatoon. Luonnon monimuotoisuuden (biodiversiteetin) vaaliminen kuuluu jokaiselle, myös jokaiselle kunnalle. Sen on näyttävä visiossamme.

EU on hyväksynyt sijoituskohteiden ympäristöluokittelun ilmastonmuutokseen liittyen. Talvella se tullee hyväksymään vastaavan biodiversiteetin osalta. Nämä toimenpiteet kannustavat sijoittajia panemaan rahojaan likoon paremman ympäristön puolesta.

Hollolan strategiassa 2022–2035 on järkevää näkyä asenteemme ilmastonmuutoksen torjuntaan ja biodiversiteetin parantamiseen, jotta kuntamme olisi sekä uusien yritysten että asukkaiden näkökulmasta, kunnan omaa ilmaisua käyttäen, hirveen haluttu.

Matti Laurila

kunnanvaltuutettu, biologi (ekologi), yksityismetsänomistaja

Hollola