Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Taloudesta on huolehdittava

Kohta on aluevaalit. Samalla sosiaali- ja terveystoimen päätöksenteko siirtyy pois kunnilta uusille hyvinvointialueille. Olen huolissani siitä, mikä on lähipalvelujen tulevaisuus tässä uudessa mallissa. Miten palveluiden saatavuus järjestetään jatkossa niin, että se kattaa koko Päijät-Hämeen alueen? Kuinka kaukana lähimmät terveyskeskukset, neuvolat ja hammashoitolat sijaitsevat? Miten ikäihmiset saavat kotipalvelua?

Jo nyt käytössä olevasta Digiklinikka-palvelusta on iso apu. Digipalvelut eivät kuitenkaan kokonaan poista tarvetta paikan päällä saataville lähipalveluille. Tarvitaan edelleen perusterveydenhuollon, neuvoloiden ja hammashoidon palveluita, jotka toteutetaan paikan päällä, omassa terveyskeskuksessa. Lisäksi tarvitaan kotiin vietäviä palveluita, kaikkea ei voi hoitaa etänä.

Jotta laaja palveluverkosto ja lähipalvelut voidaan turvata, on huolehdittava hyvinvointialueen taloudesta. Talouden on oltava siinä kunnossa, ettei pakosti ajauduta palveluverkoston supistamiseen. Siksi sosiaali- ja terveystoimen palveluprosesseja on kehitettävä tehokkaiksi ja toimiviksi.

Hoitoon pääsy on oltava nopeaa ja hoito on vietävä myös loppuun mahdollisimman nopeasti. Lisäksi on kiinnitettävä erityistä huomiota henkilöstön työssä jaksamiseen. Tuleva Päijät-Hämeen hyvinvointialue on lähes 8 000 ihmisen työpaikka. Ilman hyvinvoivaa henkilöstöä eivät palveluprosessit toimi.

On myös huolehdittava julkisen palvelun saumattomasta yhteistyöstä alalla toimivien yksityisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Myös kuntien kanssa tehtävä yhteistyö on edelleen tärkeässä roolissa, kun kunnille jää mm. ennaltaehkäisevä hyvinvointityö.

Mari Raininko

Kunnanhallituksen vara­puheenjohtaja, aluevaali­ehdokas (kok.), Kärkölä