Lukijalta: Paloauton saatavuus on turvattava

Harva ihminen tietää, että aluevaaleissa äänestetään myös pelastustoimen palveluista. Mediassa sote-palvelut ovat näkyvästi esillä, mutta pelastustoimi loistaa poissaolollaan.

Tulevassa sote-uudistuksessa pelastustoimi liitetään hyvinvointialueeseen. Pelastustoimi tulee jatkossa saamaan rahoituksen samasta rahakirstusta kuin sote-palvelut. Vaarana on, että palveluita tullaan karsimaan.

Pienissä kunnissa, kuten esimerkiksi Kärkölässä, ensimmäinen liikenneonnettomuuspaikalle tai navetan palopaikalle tuleva pelastusyksikkö on lähes aina sopimuspalokunnan paloauto. Vapaaehtoiset palokunnat eli tuttavallisesti VPK:t ovat tehneet sopimuksen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa, ja sopimuksen myötä niistä tulee sopimuspalokuntia, jotka hälytetään pelastustehtäviin tarvittaessa.

Päijät-Hämeessä toimii 21 sopimuspalokuntaa, joihin kuuluu yhteensä noin 600 hälytysosaston jäsentä. Sopimuspalokunnat osallistuivat viime vuonna 1 350 hälytystehtävään Päijät-Hämeessä. Sopimuspalokuntalaiset hoitavat osan hälytystehtävistä joko itsenäisesti tai yhdessä vakituisen pelastuslaitoksen kanssa.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen pelastustoimen järjestämisestä. Sopimuspalokunnat ovat keskeinen osa suomalaista pelastusjärjestelmää, ja ne tulee tunnustaa yhtenä osapuolena hyvinvointialueen pelastustoiminnan järjestämisessä.

Vapaaehtoiset palokunnat eli VPK:t pitää nähdä voimavarana ja yhtenä turvallisuuden toimijana siinä missä Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Sopimuspalokuntaisen tulee läpäistä savusukellustesti kuten ammattipalomiehen ja hänellä tulee olla riittävät ensiapu- ja ensivastetaidot.

Päijät-Hämeen sopimuspalokuntien asemaverkostoa ei tule harventaa tulevalla hyvinvointialueella. Sopimuspalokunnat ja niiden asemat ovat siellä missä ihmisetkin ovat. Asemaverkoston harventaminen tulisi asettamaan päijäthämäläiset eriarvoiseen asemaan, ja pienten kuntien asukkaiden turvallisuus vaarantuisi.

Sopimuspalokuntien hälytyskelpoisten jäsenten määrä laskee vuosi vuodelta. Osa jää pois toiminnasta korkean iän tai paikkakunnalta muuton takia.

Tulevalla hyvinvointialueella tulee paneutua ja tutustua sopimuspalokuntien toimintaan sekä huolehtia sopimuspalokuntien toimintaedellytyksistä kuten työvoiman riittävyydestä. Päijät-Hämeen hyvinvointialueella tulee huolehtia sopimuspalokuntalaisten työhyvinvoinnista siinä missä hoitoalan työntekijöiden työhyvinvoinnista.

Raila Viljamaa

paloinsinööri, aluevaaliehdokas (sd.)

Kärkölä

Kommentoi