Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Aluevaalit ja nuorten palvelut

Aluevaalit ovat käynnistymässä. Vaalien yhteydessä käytäneen monipuolinen keskustelu muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista. Tässä keskustelussa tulee huomioida erityisesti nuorten palvelut.

Nuoren kasvuun liittyy monasti tuskaa ja ahdistuneisuutta, ja ne aiheuttavat syrjäytymistä ja sisäistä levottomuutta. Useiden kohdalla ne muuttuvat jopa sairaudeksi, vaikka meillä on niin sote- kuin opetusalan ja sisäisen turvallisuuden palveluita nuorten tukemiseksi. Nämä järjestelmät eivät kuitenkaan riitä tavoittamaan kipeimmin apua tarvitsevia.

Nyt tarvitaan uusia palveluja, joilla tavoitetaan oppivelvollisuusikäiset nuoret vanhempineen. Käytännössä se voi toteutua esimerkiksi siten, että lastenneuvolan jatkeeksi tarvitaan perusterveydenhuoltoon mielenterveyspainotteinen nuorten neuvola­järjestelmä, jollaista lääketieteen tohtori Marja-Leena Haapanen on esittänyt kirjoituksessaan ( HS 29.1.2021).

Nuorten neuvola kartoittaisi oppimisvaikeuksiin ja sosiaalisiin suhteisiin vaikuttavat asiat. Esimerkkinä tällaisista asioista Haapanen mainitse muun muassa kiusaamiskokemukset, päihteiden kokeilut ja käytöt, seksuaalisen tai huumehoukuttelun kohteeksi joutumisen. Nuortenneuvola toimisi nuoren, hänen perheensä ja yhteiskunnan välillä koko nuoruusiän ajan.

Nyt valittavilta valtuutetuilta tarvitaan ymmärrystä nuorten hyvinvointia ylläpitäviin ja ongelmia ennalta ehkäiseviin järjestelmiin. Tähän työhön haastan ehdokkaana olevat mutta erityisesti valtuustoon valittavat valtuutetut.

Niina Saarinen

Nuortenneuvola toimisi nuoren, hänen perheensä ja yhteiskunnan välillä koko nuoruusiän ajan.

Aluevaaliehdokas (sd.)

Orimattila