Lukijalta: | Kutsumustako hoitoalalla?

Näinä päivinä, kun keskustelu käy kuumana muun muassa hoitohenkilökunnan palkkauksesta ja etenkin siihen liittyvästä korotuspaineesta, nousee esiin hoitotyön kutsumus. Ei ole oikein ajatella rahaa sellaisessa työssä, johon ajaudutaan puhtaasta hoitovietistä ja halusta pitää heikomman puolta.

Miksi tämä niin kutsuttu kutsumus ei koske työnantajaa? Kun tarkastellaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kulunutta viiden vuoden matkaa, näyttelevät terveydelliset perusteet todella pientä osaa tehdyistä päätöksistä.

Ensin ulkoistettiin ICT-palvelut, ja hetkeä myöhemmin kärsittiin mittavista tietomurroista sekä järjestelmäongelmista. Sittemmin on ulkoistettu perusterveydenhuolto, ensin osittain ja tulevaisuudessa kokonaisuudessa terveysjätti Mehiläiselle Harjun terveyden kautta.

Tämän seurauksena perusterveydenhuolto ei ole vahvistunut, vaan päinvastoin jatkotutkimuksiin pääsy laahaa ja lääkäreistä on entistä suurempi pula. Henkilöstön näkökulmasta myös työehdot tulevaisuudessa heikkenevät entisestään.

Seuraavaksi lähtövuorossa oli Ateriapalvelut, jonka uusi omistaja on globaali jätti ISS. Kilpailutuksen ehdot olivat tilannetta kuvaavat: hinta arvostettiin 80 prosenttia, ja esimerkiksi ruuan laadulle annettiin 5 prosentin paino­arvo.

Kuluneen viiden vuoden aikana on säästöjä haettu myös henkilöstöä lomauttamalla, ja sen tuomaa epäluottamusta ammattialaa ja työnantajaa kohtaan niitetään nyt, kun henkilöstöstä on huutava pula. Tähän ei suinkaan ole reagoitu työoloja parantamalla vaan käynnistämällä rekrytointi Filippiineiltä.

Ensin ­ulkoistettiin ICT-palvelut, ja hetkeä myöhemmin ­kärsittiin mittavista tietomurroista.

Laadittu muutosohjelma ja sen toteutus on ollut sekä virkamiesten sekä päättäjien yhteispeliä, jota ei ole ohjannut kutsumus vaan raha. Nyt näitä samoja päättäjiä on kärkkymässä myös aluevaltuustoon jatkamaan samaa epäkutsumuksellista päätöksen tekoa, valitettavasti.

Toisen hyvinvoinnista välittämisen tulisi olla ensisijaista, koska terveydelle on vaikea laittaa hintalappua. Se on omistajalleen korvaamaton.

Raha on hyvä renki, mutta hyvin huono isäntä!

Matti Sallila

Aluevaaliehdokas (sd.)

Kärkölä