Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Maksuton ehkäisy tarjottava alle 25-vuotiaille

Olemme iloisia Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen päätöksestä tarjota maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille, mutta se ei mielestämme vielä riitä. Mielestämme maksutonta ehkäisyä tulee tarjota kaikille alle 25-vuotiaille, kuten Lääkäri- ja Kätilöliitto, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sekä Väestöliitto suosittelevat.

Kuntien kokemukset ja tutkimukset kertovat hyviä tuloksia maksuttomasta ehkäisystä. Maksuton ehkäisy vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautitartuntoja. Maksuton ehkäisy tukee nuorten seksuaaliterveyttä.

Esimerkiksi Vantaalla abortit ovat vähentyneet alle 20-vuotiailla 36 prosenttia, ja Raumalla klamydiatartunnat ovat vähentyneet alle 20-vuotiailla kolmanneksella neljässä vuodessa.

Viime vuosina Päijät-Hämeessä on tehty raskaudenkeskeytyksiä 20–24-vuotiaille kolminkertainen määrä verrattuna alle 20 vuotiaisiin. Tämä tieto tukee maksuttoman ehkäisyn laajentamista myös alle 25-vuotiaille.

Myös alueen talouden näkökulmasta maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on järkevää, koska raskauden­keskeytysten vähentyessä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käynnit vähenevät.

Esimerkiksi Rauma säästää 100 000 euroa vuosittain. Maksuton ehkäisy on siis myös järkevää, ennaltaehkäisevää ja taloudellista politiikkaa.

Raskauden­keskeytyksiä on tehty 20–24-vuotiaille kolminkertainen määrä verrattuna alle 20 vuotiaisiin.

Tammikuun aluevaaleissa valitaan valtuutetut Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuustoon, jossa päätetään muun muassa ehkäisystä. Me allekirjoittaneet keskustalaiset aluevaali­ehdokkaat olemme sitoutuneita edistämään maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille.

Aluevaaleissa sinä päätät, tarjotaanko sitä jatkossa Päijät-Hämeessä.

Eevakaisa Lehtosalo­-Lönnberg, Hilkka Kemppi, Jeremias Sankari, Miina Harmaala, Santeri Ala-Röyskö, Sari Kolsi, Siiri Mertakorpi, Taija Glad ja Tarja Anttonen

Aluevaaliehdokkaat (kesk.)