Tammikuussa pidetään Suomessa ensimmäiset aluevaalit. Niissä valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle, maakuntarajoja myötäillen. Niillä on itsehallinto, mutta Helsinki ja Ahvenanmaa pysyvät edelleen kuntavetoisina. Päijät-Hämeessä valitaan 69 valtuutettua aluevaltuustoon, joka käyttää ylintä päätösvaltaa alueen hyvinvointiasioissa.
Mutta onko aluevaltuustolla todellinen valta vaiko vain ison kumileimasimen rooli? Näin on, jos valtuusto kokoontuu virkamiesesityksen mukaisesti ainoastaan kaksi kertaa vuodessa ja lauta- ja valiokunnat supistetaan minimiin. Tällä tavalla kaikki valta olisi hyvinvointialueen hallituksella, jota tunnetusti dominoi virkajohto.
Tämä kiinnostaa suuresti äänestäjiä, koska aluevaaleissa on kyse jokaisen kansalaisen arkea ja hyvinvointia koskevista asioista. Äänestäjien tahto tietysti on, että valitut valtuutetut hoitavat heidän etujaan ja tarpeitaan. Näin ei käy, jos virkakoneiston suosima leimasinmalli toteutuu. Vielä ei kuitenkaan ole täysin päätetty, miten organisaatio tulee toimimaan. Alkaa olla kiire. Tässä on puolueilla ratkaiseva osuus saada kansan ääni kuulumaan ja tarpeet toteutumaan.
Tilanne askarruttaa – totta kai – myös vaaliehdokkaita. Kannattaako läpimenoa varten ryhtyä kalliiseen mainoskampanjaan, kun palkkiona on todennäköisesti vain kahteen valtuuston kokoukseen osallistuminen vuodessa?
Kuntavaaleissa käytäntö on demokratiaa suosiva. Kuntien valtuustot kokoontuvat tiedotustilaisuudet ja seminaarit mukaan lukien noin 25 kertaa vuodessa. Lisäksi valtuutetut saavat automaattisesti useitakin arvokkaita luottamustehtäviä. Tähän kuntakäytäntöön pitäisi alueellakin päästä, koska se palvelee parhaiten myös heitteille jätettyjä vanhempia ikäluokkia.
Kritiikistä huolimatta uskon, että Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle saadaan kaikki osapuolet, niin kunnat kuin yksilötkin, huomioiva toimiva järjestelmä. Äänestää kannattaa, koska se on ainoa tapa parempaan palveluun.
Onko aluevaltuustolla todellinen valta vaiko vain ison kumileimasimen rooli?
Itse lähden vaaleihin täysillä panoksilla ja palveluhengellä. Mottoni on edelleen: ”Ihmisestä on pidettävä huolta loppuun asti, maksoi mitä maksoi.”
Erkki Nieminen
Rakennusmestari, sosiologi, tohtori, aluevaaliehdokas (sd.)
Lahti