Lukijalta: | Sote-jäteille tiukka valvonta ja rajat

Sote-uudistuksen ytimessä on julkisten palveluiden ulkoistaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että me veronmaksajat maksamme yksityisille yrityksille julkisista palveluista verojen kautta.

Esimerkiksi, yli puolet Suomen vanhustenhoivasta on jo nyt ulkoistettu lähinnä sote-jäteille kuten Mehiläinen ja Attendo. Lisäksi sote-jätit ovat ostaneet pieniä ja paikallisia vanhusten- ja vammaishoivan, lastensuojelun, mielenterveyden ja muiden alojen yrityksiä palveluita tuottamaan. Muut Pohjoismaat ovat olleet viisaampia ja ulkoistaneet vain 10–20 prosenttia.

Pääomasijoittajat, jotka omistavat nämä sote-jätit, voivat olla varoiltaan jopa Suomen budjetin kokoisia tai suurempia. Heillä saattaa olla yrityssalkuissaan satoja sote-yrityksiä ympäri maailman. Pääomasijoittajien tavoitteena on maksimoida tuotto, kunnes yritys kuten Mehiläinen voidaan myydä.

Päijät-Sotessa on 200 000 asiakasta ja lähes miljardin kassavirta veronmaksajilta. Päijät-Soten asiakkaat ovat sairaita, iäkkäitä, lapsia, vauvoja, vähävaraisia, vammaisia ja ateria-, kuljetus- ja pelastuspalveluita käyttäviä. Eli ihmisiä, jotka siinä tilanteessa ovat riippuvaisia ulkopuolisten avusta.

Kun yhdistämme pääomasijoittajien tuotontavoittelun ja muista riippuvaiset apua tarvitsevat ihmiset, tarvitsemme erittäin tiukkaa valvontaa ja rajoja. Siitä huolen pitäminen, ettei yhteiskuntamme heikossa asemassa olevia eikä meidän veronmaksajien varoja käytetä hyväksi, on vaali­lupaukseni.

Lisäksi OECD:n terveysraportin mukaan Suomi lisäsi EU-maista vähiten varoja vuosina 2013–2019 jo muutenkin kansainvälisesti pieneen terveydenhoidon budjettiimme. Nyt hoitojonomme ovat EU:n keskiarvoa pidempiä, hoitoerot suurempia ja meillä on muun muassa EU:n viidenneksi vähiten tehohoidon paikkoja.

Kun nyt ollaan lisäämässä julkista rahoitusta esimerkiksi jonojen lyhentämiseen, tulee rahojen mennä suoraan palveluiden parantamiseen ihmistä lähellä, ei pääomasijoittajien tuottojen lisäämiseen, ei konsulteille eikä hallinnon paisuttamiseen.

Satu Jaatinen

Aluevaaliehdokas, keskusta (sit.)

Asikkala