Lukijalta: | Hollolan uimahallia ei saa purkaa

Olen käyttänyt Hollolan uimahallia sen yleisölle avaamisesta vuodesta 1986 lähtien lähes päivittäin. Lähialueiden halleihin verrattuna se on helmi. Arkkitehtien Pekka Helinin ja Tuomo Siitosen luomus sykähdyttää kerta toisensa jälkeen: käytännöllisyys, tilavuus, altaan valoisuus ja luonnonläheisyys.

Olen liikunnanopettajana toimiessani ja Lahdessa syntyneenä tutustunut Lahdessa oleviin uimahalleihin: Kivimaa, Saksala ja 1950-luvulla rakennettu entinen Ammattikoulun uimahalli, joka korjauksen jälkeen menetti aikalaisuuttaan.

Hollolan hallia ei voi verrata niihin. Ne ovat ahtaita ja jokseenkin pimeitä.

On käsittämätön heitto, että halli pitää purkaa! Täysin ymmärrettävää on hallin tekniikan korjaaminen, mutta sekin rakennushistoriaa kunnioittaen.

Muun muassa pukuhuoneiden puiset, lakkapintaiset penkit, puiset vaatekaapit ja kattoritilät vaihdettiin ja pesuhuoneen kiinteä kaakelipintainen penkki poistettiin. Miksi? 80-luvun tyyli hävisi. Pienellä pintakorjauksella puuosat oltaisiin voitu korjauttaa ja säilyttää.

Paikkaan kuuluu paikan historia. Ei Helsingissä pureta vanhaa Yrjönkadun uimahallia. Härveleitä ja leikkipaikkoja hakeville on tarjolla vesipuistoja ja monilaitteisia kuntosaleja kaipaaville erillisiä kuntosaleja. Olen ollut halliin ja sen kuntosaliin täysin tyytyväinen.

Jos sinä, valtuutettu, ehdotat hallin purkamista, niin voinen kysyä, millä perusteella? Onneksi Museovirasto on todennut Hollolan uimahallin arkkitehtonisen arvon.

Eira Leppänen

Liikunnan lehtori, emeritus

Hollola