Lukijalta: | Äänestämällä voit vaikuttaa

Aluevaalit järjestetään ja hyvinvointialue aloittaa toimintansa, haluttiin tai ei. Vuosi sitten korona siirsi kuntavaaleja. Nyt koronalla ei ole voimaa siirtää aluevaaleja.

Koronapandemian riehuessa keskuudessamme monet ovat kovin epätietoisia, mistä aluevaaleissa on kysymys. Pelko alhaisesta äänestysprosentista on aiheellinen, sillä jossain määrin vieraaksi on jäänyt uudistuksen sisältö.

Sote-soppaa keitettiin eri kattiloissa toistakymmentä vuotta eri hallitusten toimesta, ja muutaman kerran keitos paloi pohjaan. Nykyinen hallitus sai keiton kypsäksi, ja uudistus on valmis.

Joidenkin mielestä keitokseen jäi hieman kattilan makua. Oikeutetusti kannetaan huolta taloudesta, riittävätkö rahat? Onko henkilökuntaa saatavilla riittävästi turvaamaan hoitajamitoitukset? Saadaanko palvelut joka niemeen, notkoon ja saarelmaan, keskittyvätkö palvelut liikaa keskuskaupunkeihin? Lähipalvelut ovat keskiössä.

Kuntien sosiaali- ja terveyden­huollon sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyy ensi vuoden alusta alkaen 21 hyvinvointialueen vastuulle. Näissä ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleilla valittava alue­valtuusto.

Päijät-Hämeessä on osittain varauduttu tulevaan niin, etteivät muutokset ole kohtuuttoman suuria alueemme asukkaille. Eniten muutosta nykyiseen tulee tapahtumaan Heinolassa ja jonkin verran myös Sysmässä.

Heinola ja Sysmä on olleet oman tiensä kulkijoita ja hoitaneet perusterveydenhoidon ja sosiaalihuollon mallikkaasti. Sysmä on tehnyt pitkän kokonaisulkoistuksen yksityisen toimijan kanssa, ja se on voimassa myös tulevalla hyvinvointialueella.

Heinola on tuottanut itse perusterveydenhoidon ja sosiaalihuollon palvelut käyttäen yksityisen sektorin palveluja apunaan esimerkiksi terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppuvastaanotossa – mutta ollen itse ”kuskin paikalla”, toisin kuin Harjun terveys oy:ssä Lahdessa, jossa Päijät-Sote on vähemmistöosakas. Heinolassa erikoissairaanhoidon täydentäjänä toimivan Coronarian palvelut ovat olleet hyvä lisäpalvelu myös lähikunnille.

Toivoa sopii, että Heinolan hyvät lähipalvelut ovat voimassa myös tulevaisuudessakin ja niistä tulisi käytäntö koko uudella hyvinvointialueella. Alustavasti Päijät-Soten virkahenkilöjohto on suhtautunut myönteisesti Heinolan lähipalvelujen säilymiseen nykyisellään.

Ympäristöterveydenhuollon ”laatikkoleikki” Päijät-Hämeessä on vielä kesken. Erikoissairaanhoitoon alueella ei tule hallinnollisia muutoksia, sillä kaikki kunnat kuuluvan Päijät-Soten erikoissairaanhoidon alaisuuteen. Valmistelussa olevien päätöksentekotoimielimien osalta tulee pidättäytyä turhien hillotolppien rakentelusta.

Heimo Riutta

Sosiaali- ja terveyslautakunnan pj., Kaupungin­valtuuston 1.vpj. aluevaali­ehdokas (sd.)

Heinola