Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Kuinka iso enemmistö keskus-kaupungille?

Kaikkien aikojen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Vaalien tärkeyttä on syystäkin korostettu viime aikoina, onhan uudella aluevaltuustolla päätettävänään kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Siitä huolimatta on ollut syytä pelätä, että vaalien äänestysprosentti jää hyvin alhaiseksi. Se ei olisi ihme, sillä uudet vaalit ovat jääneet toistaiseksi vieraiksi myös monille sellaisille ihmisille, jotka yleensä ovat kiinnostuneita yhteisistä asioista.

Ehdokkaat ovat saattaneet joutua esimerkiksi selittämään, että näissä vaaleissa saa äänestää myös muualta kuin omasta kunnasta tulevaa ehdokasta. Äänestysalueena on koko Päijät-Häme eli tuleva hyvinvointialue. Samaan hengenvetoon on ollut tapana korostaa, että aluevaltuutetut valitaan edustamaan koko hyvinvointialuetta, ei vain omaa kotikuntaansa.

Kaunis ajatus, mutta olisi älyllisesti epärehellistä väittää, että päätöksenteon arjessa aluevaltuutetun kotikunnalla ei ole yhtään mitään merkitystä. Varmasti on siinä vaiheessa, kun päätettäväksi tulee hyvinvointialueen palveluverkkoa koskevia ratkaisuja.

Tässä vaiheessa on käytännössä jo etukäteen selvää, että lahtelaiset ehdokkaat ovat enemmistössä tulevassa valtuustossa. Siitä pitää huolen maakunnan väestörakenne: nykyään jo lähes 60 prosenttia päijäthämäläisistä asuu Lahdessa.

Vaalien lopputuloksesta onkin esitetty jo alustavia arvioita yksinkertaisten laskuharjoitusten avulla. Esimerkiksi kokoomuslainen ajatuspaja Toivo julkaisi jo viime huhtikuussa kaikkia maakuntia koskevan arvionsa, jonka mukaan Päijät-Hämeessä Lahteen tulisi kaikkiaan 40 aluevaltuutettua jaossa olevasta 69 paikasta.

Laskelma perustuu kaikessa yksinkertaisuudessaan siihen, miten paljon ääniä annettiin vuoden 2017 kuntavaaleissa kunnittain. Tuolta pohjalta tehty arvio on tietenkin vain suuntaa-antava, koska nyt voi äänestää myös muusta kunnasta tulevaa ehdokasta. Suuri kokonaiskuva ei kuitenkaan ihan heti muuksi muutu.