Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Ei näin

84-vuotias Liisa sairastaa Alzheimerin tautia. Hän ei tunnista enää omaisiaan, eikä kotiaan paikaksi, jossa asuu. Naapuri on huolissaan saattaessa Liisan toistuvasti ulkoa harhailemasta turvaan. Useasti myös poliisit ovat etsineet Liisaa yöllä ja toimittaneet hänet sairaalan ensiapuun.

Läheiset ovat uupuneita ja peloissaan. Liisa ei tarvitse sairaalahoitoa, vaan turvallisen ja tuetumman asumismuodon. Sellaista ei ole saatavilla, koska paikat ovat joko täynnä tai palvelusetelimäärärahat loppuneet. Liisa siirretään sairaalan vuodeosastolle odottamaan vuoroaan, josta tehdään vielä yksi kotikokeilu. Se jää valitettavasti viimeiseksi.

15-vuotias Julia kokee voimavaransa vähäisiksi. Koulu ei kiinnosta, ja välit vanhempiin ovat huonot. Julia ei näe elämälleen tarkoitusta. Ystävät ja vanhemmat ovat huolissaan.

Lääkäriaika löytyy jo kahden viikon päästä. Odottavan aika tuntuu ikuisuudelta. Lääkärin tavattuaan, Julia saa mielialalääkkeitä ja lähetteen nuorisopsykiatriseen arvioon. Kutsu poliklinikkakäynnille tulee ehkä kuukauden kuluessa. Kuka auttaa Juliaa ja hänen perhettään ja milloin?

56-vuotias Erkki asuu haja-asutusalueella. Kuntakeskukseen on matkaa 40 kilometriä. Illalla nukkumaan mennessä hänen vasen kätensä puutuu, ja kipu rinnassa on raastava. Puoliso hälyttää apua. Ambulanssi saapuu tunnin kuluttua. Keskussairaalaan on matkaa liki sata kilometriä. Saako Erkki apua ajoissa?

24-vuotias Mari on kotihoidon lähihoitaja. Hän käy yhden työvuoronsa aikana jopa 20 asiakkaan luona. Aika on kortilla eikä eväitä ennätä syömään.

86-vuotiaan Lindan luona Mari on käynyt iltavuoron aikana kolme kertaa, mutta sekään ei riitä. Mari haluaisi hoitaa työnsä hyvin. Nyt hän kokee, ettei siihen ole mahdollisuutta. Vastuu painaa eikä työvoimaa ole riittävästi. Hän jättää hoitoalan ja siirtyy kauppaan töihin.

Tammikuun 23. päivä valitaan aluevaltuusto, joka päättää miten rahat sosiaali- ja terveyspalveluissa kohdennetaan. Etteivät edellä kirjoittamani esimerkit tulisi toistumaan, ratkaisujen tulee olla nopeita, vaikuttavia ja kustannustehokkaita.

Sinä päätät, kuka päättää. Käytä äänioikeuttasi.

Hanna Hasala

Diakonissa-sairaanhoitaja, terveydenhoitaja AMK, aluevaaliehdokas (kesk.)

Asikkala