Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Terveys edelle elämä perässä vai toisinpäin

Ihmiset ikääntyvät, digitalisoituminen kiihtyy, ja palvelut sekä ihmisten tarpeet muuttuvat. Onko suunta parempaan vai huonompaan? Aluevaltuusto ottaa ohjat käsiinsä vuoden päästä.

Käynnissä on elämämme tähän saakka tärkeimmät vaalit. Gallupit ennustavat, että äänestysprosentti tulee jäämään hyvin matalaksi.

Miten voisin vakuuttaa juuri sinut siitä, että nyt äänestetään tärkeimmistä asioista tähän saakka eli terveydestä ja siihen liittyvistä asioista. Aluevaltuustoon liittyy myös pelastuslaitosten toiminta, joka niin ikään voi vaikuttaa elämässämme ja turvallisuutemme vahvistamisessa.

Avun saanti tulee olla nopeaa ja saamamme avun ja hoidon hyvää ja laadukasta. Seikkoja, joita jokainen ehdokas puhkuu ja puhisee, mutta millä meidät ehdokkaat sitten erottaa toisistamme?

Toisilla on kokemusta tulevan aluevaltuuston toimialasta eli hoitotyöstä, terveyden ja sairaanhoidosta tai pelastustoimesta. Käytännön kokemus hoitotyöstä osoittaa, mihin suuntaan tilanteessa ollaan menossa ja millaisen panoksen hoitajat ovat siihen antaneet erityisesti viime vuosina, hyvin haastavissa työolosuhteissa.

Hoitotyön kokemus voisi olla avaintekijä sopivaa ehdokasta valittaessa. Hoitajan sydän on aina konkreettisesti omalla paikallaan. Lisäksi hoitajan on helpompi kulkea samalla tasolla asiakkaiden parissa, esimerkiksi huomioidessaan ne ikääntyneet, jotka nopeasti muokkautuvassa digimaailmassa uhkaavat jäädä sähköisten palvelujen ulkopuolelle. Tai nähdessään, millainen avun tarve on mielenterveyspalveluissa.

Useat ehdokkaista kannattavat palveluverkoston säilyttämistä.

Hoitajan apu on aina läsnä elämän alku- ja lopputaipaleella. Hoitajat eivät ole herroja eivätkä herrattaria, vaan käytännön työntekijöitä, joilla jalat on tukevasti maassa ja kädet syvällä hoitotyössä.

Useat ehdokkaista kannattavat palveluverkoston säilyttämistä. Eroja siitä voi olla vaikea löytää. Omat alueemme ovat meille tärkeitä, ja niissä on omat haasteensa.

Nuoriso voi kokea voivansa huonosti, eivätkä koronarajoitukset oletettavasti edistä asioita. Jo mukana olevat päätöksentekijät (valtuutetut) tietävät oman alueensa haasteet, joten tässä voisi olla hyvä erottelutekijä.

Päätöksenteossa mukana olevasta on jo ”näyttöä”, millainen päätöksentekijä on kyseessä. Päätöksentekijöille jaetaan tietoa muun muassa. hyvinvointikertomus, joka esitellään kaupungin valtuustoille.

Ehdokkaiden erottavana tekijänä voi siis olla kokemus päätöksenteosta ja yhteistyöstä muun muassa viranhaltijoiden ja puo‑ lueiden välillä. Päätöksenteko on aina omanlaisensa yhteistyön ja tietynlaisten halujen helmi.

Kuka tätä helmeä osaa ja pystyy kiillottamaan? Varmaa on, ettei ainakaan kukaan yksin. Yhteistyöllä ja sopivilla asiantuntijoilla höystettynä aluevaltuuston kokoonpanosta luulisi tulevan hyvä.

Alkuun aluevaltuuston toiminta joutuu hakemaan hiukan muotoaan, mutta on melko varmaa, että tavalla tai toisella toiminta tulee koskemaan meistä jokaista. Siksi sinun on oman ja läheistesi tulevaisuuden vuoksi käytävä antamassa äänesi. Se on nyt tärkeää ja ainoa keino, jolla voit vaikuttaa Päijät-Hämeen pelastustoimen ja terveyspalvelujen tulevaisuuteen.

Sari Sikkilä

Lähihoitaja, kaupungin-valtuuston ja maakuntavaltuuston jäsen, alue-vaaliehdokas (ps.)

Orimattila