Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Palveluverkon on ulotuttava myös taajama-alueiden ulkopuolelle

Hyvinvointialueen valtuuston ennakkoäänestys on käyty. Vaalitapa on ensimmäistä kertaa käytössä tässä muodossa. Ehdokkaita on Päijät-Hämeessä reilut 500 ja 69 valitaan. Valittava valtuusto käyttää päätösvaltaa hyvinvointialueella. Valtuuston tehtävänä on päättää, minkälaisia palveluita tarjotaan ja missä laajuudessa palvelut on saatavilla koko maakunnan alueella.

Vastuu palveluiden tuottamisesta siirtyy maakunnalle 2023 alusta alkaen. Samalla katkeaa kuntien ja kaupunkien mahdollisuus osallistua päätöksentekoon.

Hyvinvointialueesta tule samalla lähes 6 000 ihmisen työnantaja. Työhyvinvoinnilla, työolosuhteilla ja työn arvostuksella tulee olemaan iso merkitys henkilöstön työssä viihtyvyyteen.

Valittavat valtuutetut ovat vastuussa koko maakunnan palveluiden laadusta ja saatavuudesta. Jokainen valtuutettu on tietysti kotoisin jostain maakunnan kunnasta, ja sillä on väistämättä vaikutus valtuutetun toimintaan.

Hyvinvointialueen toimintaa ohjaa kuitenkin sote-laki ja valtion budjetista saatava rahamäärä, jolla toiminta tulee rahoittaa. Maakunnan asukkaille on järjestettävä sosiaali- ,terveys- ja pelastuspalveluita ja kaikki laissa määrätyt palvelut.

Ensimmäinen valittava valtuusto päättää ensitöikseen palvelurakenteesta ja siitä, kuinka palvelut sijoittuvat maakunnan alueelle ja kuka palvelun tarjonnasta vastaa.

Äänestäjä päättää, onko valittava valtuutettu vastuullinen päättäjä, joka ajattelee koko maakuntaa. Vahvat pärjäävät aina, mutta taajamamerkin ulkopuolellakin asuu ihmisiä ilman joukkoliikennettä, joiden palveluista valtuutetut kantavat vastuun.

Palveluverkko on rakennettava siten, että se kattaa mahdollisimman hyvin koko maakunnan käyttäen hyväksi kaikkia uusia innovaatioita, tekniikkaa ja palveluiden tuomista asiakkaiden lähelle vaikka pyörillä. Toivon että uudella valtuustolla on kykyä ajatella avarakatseisesti koko maakuntaa ilman puoluekuria.

Valtuustoon tarvitaan kokemusta, osaamista, aikaa ja valmiutta yhteisten asioiden hoitoon.

Tapio Malmiharju

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Orimattila