Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Vaaleja voisi yhdistää demokratian vahvistamiseksi

Aluevaaleissa äänestysprosentti jäi odotetusti alhaiseksi, mikä on enemmän kuin harmillista demokraattisen järjestelmän kannalta. Aänestysprosentti oli koko maassa 47,5 ja Päijät-Hämeessä 45,6.

Nyt vaaliuurnille vaivautuneiden äänten painoarvo oli yli kaksinkertainen verrattuna koko äänioikeutettujen joukkoon. Mikäs siinä, nyt annetuilla äänillä aluevaltuustoihin tuli valituksi ilahduttavan asiantunteva joukko päättämään sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä palo- ja pelastustoimen järjestämisestä.

On tietenkin monta syytä, miksi aluevaalit eivät äänestysikäisten enemmistöä innostanut. Ensimmäisten aluevaalien merkitys jäi ehkä monelle etäiseksi, vaikka vaaleja esiteltiin monessa kanavassa hyvin laajasti. Koronatilanne on paha, ja jotkut saattoivat jäädä kotiin tartunnan pelossa.

Vaalien suma on ollut melkoinen, ja väsymys paistoi monen tavassa kampanjoida. Erityisen väsynyttä oli tuoda vaaliteemaksi esimerkiksi bensan hinta. Koronatilanne myös esti valtaosin toritapahtumat ja muut sellaiset tilaisuudet, joissa vaalitunnelmaa on kyetty luomaan.

Äänestysprosenteista kannattaisi kantaa huolta myös vaalien välissä. Kenties viidet vaalit ovat kansalaisille yksinkertaisesti liikaa. Europarlamenttivaalit ja aluevaalit kannattaisi kenties yhdistää eduskuntavaaleihin ja kuntavaaleihin. Kaikkein suosituimmat vaalit, presidentinvaalit, toimivat yksinäänkin.

Heikko äänestysprosentti kertoo välinpitämättömyydestä, jota pitäisi saada rikottua jollain keinoilla. Nuoret ovat monin tavoin yhteiskunnallisesti aktiivisia, esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasioissa. Miksi äänestäminen ei maistu?

Vaalien suma on ollut melkoinen.