Lukijalta: | Hyvinvointialueen toiminta alkaa, haasteita riittää?

Vastavalittu päijäthämäläinen aluevaltuusto saa vastaansa isoja haasteita, kun hyvinvointialue pyörähtää käyntiin. Aluevaaleissa oli havaittavissa demokratiavajetta. Kaikkialla paikoissa Päijät-Hämeessä eivät aluevaalit kiinnostaneet kuten esimerkiksi Orimattilassa. Ja Hartola ei saanut omaa edustajaa valtuustoon.

Yhtenä tehtävänään kuitenkin hyvinvointialueella on järjestää tasapuoliset terveyspalvelut kaikille päijäthämäläisille. Siinäpä teille tehtävää, arvon aluevaltuutetut! Paras tilanne olisi se, ettei muutosta palvelutarjonnasta huomaisi ollenkaan.

Suurin kysymys on myös se, kuinka paljon voi antaa markkinoiden määrätä terveydenhuollon tarjonnasta. Etenkin kun valtio rahoittaa hyvinvointialueen toiminnan? Tärkein tehtävä on pitää budjetti raameissaan ja käyttää rahat siihen, mihin ne ovat tarkoitettu eli tarpeellisiin palveluihin.

Seiniäkin tarvitaan. Aluevaltuuston täytyy päättää myös Nastolan terveyskeskuksen tilanne, koska tätä itäisen Lahden asukkaat odottavat. Väliaikaiset tilat ajavat asiansa väliaikaisesti. Ei enää saisi sortua entisen kaltaiseen yhtymäkokouksen pikkupolitikointiin, jossa matto vedetään ison väestöryhmän tarpeiden edeltä.

Lapiota tarjotaan, kuka sen ottaa?

Sami Korkiakoski

Lahti