Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Rahat Erkontien s-mutkaan vai viljelijäin toimeentuloon?

Maataloustuottajat ovat suuressa ahdingossa. ”Maatalouden suurin ongelma on, että tuottajahinnat eivät nouse päivittäistavarakaupan jäykkien ja joustamattomien sopimuskäytäntöjen vuoksi, vaikka tilojen kustannusten nousu niin edellyttäisi”, toteaa MTK:n Juha Marttila (YLE 6.10.2021).

Maatalous on ajautunut vaaralliseen talouskriisiin. Myös huoltovarmuus on tätä menoa vaarassa.

Suurimpien kaupan alan toimijoiden ahneus ja röyhkeys on pöyristyttävää! Osuuskauppa Hämeenmaa takoo ennätystuloksia. Vuoden 2021 tulos oli runsaat 38 miljoonaa euroa, joka on liikelaitoksen historian suurin (YLE 4.2.2022).

Uutisen mukaan Hämeenmaa suunnittelee vuodelle 2022 noin 60 miljoonan euron investointeja toimipisteiden ja muiden toimintojen uudistamiseen ja kehittämiseen.

Nyt herääkin väistämättä kysymys: eikö nyt olisi elintärkeää investoida nuo mainitut 60 miljoonaa euroa viljelijöille maksamalla heille kunnollisia tuottajahintoja?

Nykyisissä Hämeenmaan toimitiloissa Orimattilassa on liiketiloja tyhjillään, joten ne tulisi ensin saada tuottamaan. Nyt ei ole aika laajentumisiin. Alkutuotannon talouskriisi on pelastettava edes siedettävälle tasolle.

Orimattilaa ajatellen on aivan järjetöntä ja moraalisesti pöyristyttävää investoida Erkontien katkaisuun hulppeita summia, joiden kokonaismäärää ei näytä kukaan tarkalleen edes tietävän. Kourallinen asiakkaita voi aivan mainiosti ylittää kadun nykyisellään. Riittää kun rakennetaan asiallinen suojatie.

Pysyköön Hämeenmaan kauppa nykyisellä tontillaan ja sijoittakoon s-mutkaan varatut sievoiset summat sinne missä niitä kipeimmin tarvitaan eli alkutuotantoon.

Anssi Autere

Orimattila