Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Talvisota, Porkkala ja Ukraina

Onko jotakin samaa sodan aloituksessa 24.2.2022? Talvisodan aloituskäsky: ”Toverit, puna-armeijalaiset, komentajat, komissaarit ja poliittisen työn tekijät! Käsken joukkoja ylittämään rajan, tuhoamaan suomalaiset joukot. Me emme mene Suomeen valloittajina, vaan Suomen kansan ystävinä ja vapauttajina tilanomistajien ja kapitalistien ikeestä.”

Neuvostojoukot ylittivät rajan aamulla 30.11.1939 aina Petsamoon saakka. Mainilan laukaukset ammuttiin 26.11.1939.

Suomi oli joutunut käsittämättömän hyökkäyksen kohteeksi. Maahamme hyökkäsi ensin lähes puoli miljoonaa, sodan lopussa jo lähes miljoona, sotilasta, tuhansia panssareita, 2 000 lentokonetta ja paljon tykistöä, joita oli vieri vieressä pitkin rajaa.

Nyt tiedämme, että hyökkäystä oli valmisteltu vuosia. Suomi oli jaettu ”etupiireihin” Stalinin ja Hitlerin kesken. Maamme olisi miehitetty, jos emme olisi taistelleet. Osa väestä olisi kuljetettu Siperiaan ja teloitettu, kuten virolaisia.

Tavoite oli jakaa Suomi kahtia ja vallata kahdessa viikossa. Pelkosenniemellä oli vihollisella mukanaan soittokunta, lippu ja uudet kirjat Lapin lapsille. Myös Suomussalmen Raatteessa, Kuhmossa, Kollaalla ja Karjalan Kannaksella.

Suomussalmen Piispajärvellä on muistolaatta: ”Kainuun korpisoturit pysäyttivät tässä vihollisen hyökkäyksen 6.12.1939”. Samalta kylältä toi kuivantolainen Atle Palonen emännän ollessaan sodan jälkeen rakentamassa uusia koteja.

Ensimmäisenä sotapäivänä Orimattilan kautta lensi 12 pommikonetta Lahtea ­pommittamaan.

Talvisota eteni vauhdilla. 105 kunnian päivää. Sota tuntui kaikkialla, myös Orimattilassa. Ensimmäisenä sotapäivänä Orimattilan kautta lensi 12 pommikonetta Lahtea pommittamaan.

Niin sanottu Terijoen hallitus, Kuusisen hallitus, perustettiin 1.12.1939. Tämän ”nukkehallituksen ” kanssa vihollinen neuvotteli ensin rauhan ehdoista ja sodan lopettamisesta.

Mainilan laukausten kopio.

Porkkala oli vuokrattu rauhanehtojen mukaan syyskuussa 1944. Helsingin Jätkäsaareen nousi maihin venäläinen tiedustelukomppania ja lähti marssien Porkkalaan. Suomalaisten piti varmistaa matkareitin turvallisuus. On epäilty, että venäläiset ampuivat itse marssiosastoon ylimääräisenä Virosta sijoitetun kapteeni Belovin Lauttasaaren sillalla 3.11.1944. Tarkoitus oli löytää syy sodan jatkamiseen ja saksalaisten poistamiseen maasta.

Suomalaiset kuulustelivat 2 152:ta henkilöä. Asias­ta on pöytäkirjoja 1 241 sivua, Rikospoliisi tutki 75 pistoolia. Lehti-ilmoituksilla haettiin Lauttasaaressa liikkuneita. Syytä murhaan ei löydetty. Sota jatkui vielä Saksassa 9.5.1945 saakka ja Lapissa 27.4.1945 saakka.

Käsittämätön sota alkoi nyt lähellämme. ”Avuksi huuda hädän päivänä...” Psalmin sana.

Pertti Laaksonen

Kapteeni evp

Orimattila