Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Nuoren ääni ja nuorten kohtelu

Mitä minä saan kuulla todella usein? No, se on tämä: Minkä ikäinen sä olet? Ethän sä sitten voi osata tai tietää, kun olet vasta tuon ikäinen. Nämä sanat ovat kuuluneet liian usein, ja alkaa jo oikeasti kiukuttaa.

Itselläni on tällä hetkellä ikää 19 vuotta, eli eräin kriteerein olen vielä nuori, mutta eihän tuo kerro ihmisestä kaikkea.

Omassa elämässäni, vaikka olen nuori, on tapahtunut paljon. Menetin isäni, kun olin kymmenenvuotias. Silloin olin yksin äidin ja pikkuveljeni (erityislapsi) kanssa. Meillä ei ollut tukiverkkoa, joka olisi auttanut. Jouduin siis jo alkaa kasvaa henkisesti vanhemmaksi kuin ikäni oli.

Olen kuitenkin käynyt koulut, useita koulutuksia, vapaaehtoistöitä, tehnyt myyntityötä (omia koruja ym.), ollut lastenhoitajana, järjestänyt tapahtumia ja ollut 4H-yrittäjänä. Olen siis nuoresta iästäni huolimatta kerennyt kokemaan ja tekemään monenlaista.

Silti saan kuulla iästäni ja siitä johtuen vähättelyjä. Miksi? Miksi ei anneta mahdollisuutta ja uskota sitä nuorta, että hänellä voi olla hyviä ideoita ja kokemusta? Miksi aina käännytään siihen, että kun olet nuori, emme ota vakavasti sinua.

Koko ajan kuulee, että miksi nuoret roikkuvat S-marketin kulmilla ja metelöivät ja häiriköivät.

Anna meille nuorille mahdollisuus, ja voit yllättyä.

No, olisiko ikävä kyllä syynä se, että ei anneta nuorille mahdollisuutta rakentaa omanlaista harrastamista, tapahtumia ym. ja vain siksi, että he ovat niin nuoria, eivät he tiedä ja osaa?

Olen käynyt kovan henkisenkin matkan siihen, että olen se, kuka nyt olen. Ei ole ollut helppoa, ja moni olisi varmasti luovuttanutkin. Itselläni on kuitenkin se halu auttaa nuorena nuoria, ideoida tapahtumia heitä ajatellen. Haluaisin kuulla nuorilta (ala-aste, yläaste, lukio/amis) itseltään, mitä he toivoisivat, että Orimattilassa olisi.

Siksi olen vieläkin monessa mukana, jopa yhdistyksen hallituksessa, ja pyrkinyt saamaan asioita paremmiksi, mutta vastauksena on vanhemmilta jäseniltä naurua ja vähättelyä vain siksi, koska olen niin nuori.

On sanottu, että nuorissa on tulevaisuus, mutta miten se näkyy esimerkiksi täällä Orimattilassa, ei mitenkään. ”Ikä on vain numero” on toinen, mitä sanotaan, mutta tiukan paikan tullen se ei ole niin, vaan olet edelleen se nuori, joka ei iän vuoksi voi tietää ja osata.

Tuleehan siinä väkisinkin mieleen, että kuinka kauan nuori jaksaa hakata päätä seinään eli jatkaa yrittämistä, jos/kun vain nauretaan ja vähätellään eikä anneta mahdollisuutta näyttää, mihin pystyy ja kykenee.

Elämme kuitenkin ajassa, jossa pitäisi uudistua ja uudistaa asioita, ei pyöriä vanhoissa asioissa.

Älä katso vain ikää! Anna meille nuorille mahdollisuus, ja voit yllättyä. Emme me myöskään opi asioita, jos meille ei anneta mahdollisuutta tehdä parempaa huomista.

Muista tämä, nykyiset nuoret ovat ne, jotka jatkossa pitävät huolta vanhemmista ihmisistä ja kodista.

Säde Kalpio

Vuoden nuori orimattilalainen 2021