Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Uusi normaali taitaa olla jo täällä luonamme

Pääkirjoitus 23.3.2022

Koronatapausmäärät ovat edelleen alueellamme korkealla tasolla. Epidemia jatkuu Päijät-Soten aluella edelleen aktiivisena, vaikka uutisia lukemalla sitä ei välttämättä heti huomaa.

Päijät-Soten alueella oli maanantaina aamupäivällä sairaalassa 32 koronapotilasta, joista kaksi sai tehohoitoa. Viime viikolla sairaalahoitoon joutui yhteensä 24 koronapotilasta.

Viikonlopun aikana Päijät-Soten alueella varmistettiin kaikkiaan 677 uutta koronavirustartuntaa. Näistä perjantaina varmistui 196, lauantaina 249 ja sunnuntaina 232. Tällä hetkellä uusia tartuntoja on varmistunut seitsemän viime vuorokauden aikana keskimäärin 300 per vuorokausi. Kaikkiaan Päijät-Soten alueella on varmistettu koko epidemian aikana 31 002 koronavirustartuntaa.

Ilman Ukrainan sotaa Suomen pääpuheenaihe olisi yhä korona. Ukrainan sota ja Nato-keskustelu ovat sysänneet koronan taustalle kummittelemaan.

Rajoitusten purkamisen jälkeen oli selvää, että alkukeväästä tulisi edelleen tautinen, mutta viranomaiset näkivät nykyisen, enimmäkseen lievänä ilmenevän virusmuunnoksen oloissa tärkeämmäksi vapauttaa ihmisten elämää ja taloutta kuin torjua tartuntoja. Koronan kokemus on arkistunut, eikä tiukkoja rajoituksia olisi enää hyväksytty.

Koronan kokemus on arkistunut.

Elämme koronan suhteen todennäköisesti nyt sitä uutta normaalia. Pandemian jatkumisesta muistuttaa lähinnä enää maskisuositus, vaikka maskien käyttäminen on vähentynyt selkeästi muualla kuin ruokakaupoissa.

Uutta normaalia ei ole kuitenkaan se, että naapurimaamme Venäjä on aloittanut raa’an hyökkäyssodan toista naapuriaan vastaan. Onneksi muu maailma on reagoinut vahvasti rikollisen sodan aloittaneeseen maahan. Venäjään kohdistuvat pakotteet ja maan eristäminen kansainvälisestä toiminnasta jatkunevat vielä pitkään.