Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Päijät-Hämeen aluevaltuuston on noustava arvoiselleen tasolle

Suomen poliittisen historian yksi suurimmista uudistuksista käynnistettiin alkuvuoden aikana, kun aluevaalien jälkeen aluevaltuustot ja niiden alapuolella olevat toimielimet aloittivat toimintansa. Uudistus ja siihen kirjoitettu lainsäädäntö ovat SDP:n Krista Kiurun ministeriön valmistelemia ja eduskunnan hyväksymiä.

Laki pitää sisällään myös voimaanpanolain, jonka astuttua voimaan heinäkuussa 2021 myös Päijät-Hämeeseen nimettiin väliaikainen toimielin vastaamaan hyvinvointialueen valmistelusta. Laki on edellyttänyt tältä toimielimeltä valmisteluvastuuta ensimmäiseen strategiaan, hallintosääntöön, palveluverkkoon, talousarvioon ja muuhun toimintaan siihen asti, kunnes vaaleilla valitut valtuutetut ottavat vastuun.

Nyt kahden aluevaltuuston kokouksen jälkeen ei voi välttyä ajatukselta, että kaikki valtuutetut eivät ole ymmärtäneet tai halunneet ymmärtää, miten prosessia on viety eteenpäin lain edellyttämällä tavalla ja poliittisen seurantaryhmän valvonnassa.

Hyppäsin 24 vuotta kestäneestä politiikan maailmasta pois lähes seitsemän vuotta sitten. Sain silloin olla vastuullisissa tehtävissä kotikaupungissani Lahdessa, maakunnassa ja hetken myös eduskunnassa ja johtaa monia neuvotteluja.

Tärkein omaksumani arvo näiltä vuosilta oli luottamus – sovituista asioista kiinnipitäminen. Politiikka on parhaimmillaan yhteistyötä ja kompromissien hakemista. Aina ei saa kaikkea, mitä tavoittelee.

Kun näin toimitaan avoimesti, siitä syntyy luottamus. Avoimuuden periaatteeseen liittyy myös se, että asioista keskustellaan ennen päätöksiä. Nyt kahden ensimmäisen aluevaltuuston kokouksen jälkeen olen ollut hämilläni ja pettynyt.

Luottamuspula ajaa yleensä sivuraiteille.

Suurin osa poliitikoista tekee luottamustehtävässään pyyteetöntä työtä kansalaisten hyväksi. Silti jokin on pahasti pielessä, koska jälleen poliitikkoja moititaan riitelystä ja oman edun tai puolueen edun tavoittelusta.

Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa saimme ryhmien puheenjohtajien kesken vielä sovittua kompromissin, mutta toisessa kokouksessa pikkupolitikointi pääsi valloille. Onneksi enemmistö aluevaltuutetuista haluaa edelleen tolkun politiikkaa, kokonaisuuksien hahmotusta ja yhteistyöllä asioiden eteenpäin viemistä.

Siitä osoituksena oli myös se, että ainoastaan yksi valtuustoryhmä oli yksimielisesti hylkäysesityksen takana. Yllättäen se ei kuitenkaan ollut hylkäyksen kätilö SDP.

Halveksuttavassa näytelmässä oli kyse noin 8 000 euron asias­ta lähes 900 miljoonan euron budjetin sisällä. Kyse oli kaikkien puolueiden sopimasta neuvottelutuloksesta, jossa käsiteltiin Päijät-Hämeen merkittävimmän luottamushenkilön resursseja.

Ironista oli se, että esityksen hylkäyksestä teki sata prosenttia suurempaa korvausta nauttiva Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, jonka toimenkuva ja vastuu on paljon vaatimattomampi kuin hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajan.

Luottamuspula ajaa yleensä sivuraiteille. Kokoomus puolueiden välisten neuvotteluiden vetäjänä lähti rakentamaan uudenlaista sopimisen kulttuuria ilman vanhoja kaunoja. Neuvottelua, jossa aidosti kaikki ryhmät ovat mukana.

En voi välttyä ajatukselta, että näiden kahden ensimmäisen valtuuston kokouksen ikävät särähdykset johtavat sylttytehtaalle. Vetoan vakavasti kaikkiin ryhmiin ja valtuutettuihin, että emme viljelisi uuteen valtuustoon riitelyn ja kalvamisen henkeä.

Tässä on iso vastuu lahtelaisilla valtuutetuilla, jotka edustavat enemmistöä aluevaltuustossa ja luonnollisesti jalkauttavat omaa kulttuuriaan työskentelyn pohjaksi. Se on monelle uudelle valtuutetulle ja ”maalaiselle” kovin vierasta.

Meillä on todella suuri vastuu Päijät-Hämeen tulevaisuudesta. Hyvinvointikuntayhtymässä on tehty erinomaista työtä. Kuntayhtymän johto ja tuhansista ammattilaisista koostuva henkilöstö on rakentanut meille ja aluehallinnolle vahvan perustan jatkaa maakunnan kehittämistä, mistä kiitos heille.

Millä oikeudella me olemme romuttamassa tehtyä työtä tyhjänpäiväisellä riitelyllä ja epäolennaisilla esityksillä? Me valmistelijat ja päättäjät olemme kaikki samassa veneessä. Odotan puoluepolitiikan sijaan enemmän asiakaspolitiikkaa.

Ilkka Viljanen

Aluehallituksen jäsen, Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja