Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Asikkalan kunnanvaltuustolla ei ole töitä

Kuntavaalien 2021 edellä Päijät-Häme-lehdessä haastateltu henkilö totesi, että Asikkalassa kaikki on niin hyvin, ettei valtuustoakaan tarvita. Hänen arvionsa osoittautui täysin oikeaksi.

Kuntavaaleista on pian kulunut vuosi, eikä valtuustolle ole tuotu muuta päätettävää kuin tämän vuoden talousarvio. Valtuutetut eivät päässeet ennalta vaikuttamaan talousarvioesityksen sisältöön, joka oli täysin virkamiesten ehdottama.

Demareiden valtuustoryhmä teki talousarvioon neljä esitystä määrärahoihin, mutta mikään niistä ei tullut hyväksytyksi. Muilta ei tullut ainoatakaan esitystä. Valtuusto vaikutti lamaantuneelta.

Asioiden puuttumisen vuoksi helmikuun valtuusto peruttiin. Huhtikuun valtuustolle ainoina asioina esitettiin viisi kunnanhallituksen vastausta valtuustoaloitteisiin. Ei ainoatakaan päätettävää asiaa.

Kymmenen vuoden valtuustokokemuksella alkaa vähitellen hahmottua, miksi Asikkalassa väkiluku on laskenut jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Kuntaa ei oikeasti haluta kehittää!

Tyytyväisyys nykytilaan on Asikkalassa niin syvälle juurtunutta, ettei uudistumista tarvita. Valtuusto on käynyt tarpeettomaksi.

Kuntavaaleista on pian kulunut vuosi, eikä valtuustolle ole tuotu muuta päätettävää kuin tämän vuoden talousarvio.

Asikkala on yksi Suomen oikeistolaisimmista kunnista. Oikeistolaisuuteen kuuluu konservatiivisuus eli muutosten välttäminen.

Asikkalan demarit ovat vuosien saatossa tehneet lukuisia valtuustoesityksiä ja -aloitteita, jotka on pääsääntöisesti hylätty.

Demareiden vuosien varrella tekemien ehdotusten mukainen Asikkala näyttäisi erilaiselta. Vanha Nuokku eli vuonna 1925 rakennettu kansakoulu olisi kunnostettu vääksyläisten järjestöjen aktiiviseen käyttöön. Uimahallin rakentamisen suunnittelu olisi käynnistynyt. Kunnanvirasto ja tekninen virasto toimisivat saman katon alla. Kirjasto olisi siirretty yhtenäisen viraston alta kuntakeskukseen uudeksi ”Asikkalan Oodiksi”.

Matkailulle keskeinen kanavapuisto olisi rakennettu valmiiksi – nyt on hidasteltu. Kunnallisia vuokrarivitaloja olisi rakennettu muualta tulevien vastaanottamiseksi. Päijänne olisi otettu laajemmin käyttöön matkailustrategiassa muun muassa vaikuttamalla aluehallintoviranomaisiin avattavan sillan saamiseksi Pulkkilanharjulle ravintola Reimarin viereiselle täyttöpenkereelle. Uusi koulu olisi rakennettu miljoonia halvemmalla jättämällä mitoituksesta pois Hollolan Vesikansan alueen oppilaat, joille on valmistunut oma uusi koulu Lahden Kivimaalle.

Olen toiminut 25 vuotta ympäri maata kehittämässä kuntien, seutukuntien ja maakuntien tulevaisuutta. Tulin mukaan Asikkalan kuntapolitiikkaan samassa kehittämishengessä. Innoissani muun muassa kirjoitin parissa kuukaudessa kunnalle uuden kuntastrategian – yksin, kun muita ei kiinnostanut.

Moni kuntaa hyvin tunteva varoitteli minua innostumasta liikaa, koska ”konservatiivinen Asikkala ei oikeasti halua kehittyä”.

Ajattelin voivani saada muutosta aikaan. Nyt on aika myöntää toppuuttelijoilleni, että olin liian optimistinen. Asikkalalta puuttuu kehittymisen halu. Silti vielä yritän – kritiikkini on osa sitä.

Hannu Mäkinen

kunnanvaltuutettu (sd.)

Asikkala