Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Näkemys valtuuston tarpeettomuudesta on absurdi

Asikkalalainen kunnanvaltuutettu Hannu Mäkinen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (Seutu4 6.4.2022), että Asikkalassa valtuusto on tarpeeton. Hänen tuskastumisensa johtui kunnanvaltuuston harvasta kokoontumisrytmistä.

Leimaamalla valtuuston tarpeettomaksi hän iskee suoraan demokratiaa kasvoihin ja sitä kautta myös kuntalaisiin. Valtuusto on kaikissa kunnissa pienoiskoossa sen asukkaat.

Kuntalaissa valtuustojen tehtävät on kirjattu selkeästi. Valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä hallinnon järjestämisen perusteista. Se tarkoittaa mm. strategiasta, talousarviosta, taloussuunnitelmasta ja tilinpäätöksestä päättämistä. Kuntastrategia on valtuuston ylin tulevaisuuteen katsova työkalu.

Mäkinen sanoi tehneensä strategian jopa yksin. Politiikka ei ole yksilölaji, eikä siinä arvosteta sitä, kuka komeimman soolon soittaa. Yksin tehtyyn strategiaan ei kukaan sitoudu.

Strategian valmistelussa pitää mukana olla asukkaat, valtuutetut sekä kunnan henkilöstö. Valtuustojen tehtävät ovat lakiin kirjoitetut, joten sitä suuremmalla syyllä Mäkisen julistus tarpeettomuudesta on ennenkuulumaton.

Uudet valtuustot aloittivat toimintansa kesän jälkeen, mikä sekoitti rytmiä talousarvion valmistelun ja valtuustoon tulevien asioiden osalta. Tämä on tiedostettu, ja aktiivisesti valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksia johtanut Asikkalan valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi otti kyseiset asiat esille edellisessä kokouksessa.

Olisi ollut reilua osallistua keskusteluun kyseisessä kokouksessa, vaikka niistä ei mediassa huomiota saakaan. Eli puhua siellä, missä asioihin voi oikeasti vaikuttaa.

Mäkisen logiikalla Päijät-Hämeessä on muitakin kuntia, missä valtuustoa ei tarvita, koska kokoustahti on ollut muualla vielä harvempi kuin Asikkalassa. Hollolan valtuusto ei ole tämän vuoden puolella kokoontunut kertaakaan, enkä pidä Hollolaa taantumuksellisena kuntana.

On totta, että väkiluku Asikkalassa on laskenut, mutta ikäväksi joudun toteamaan, että näin on tapahtunut koko Päijät-Hämeen maakunnassa, ja siitä kannan erityistä huolta. Asikkala on väestötilastossa pärjännyt olosuhteisiin nähden erinomaisesti. Muuttovoittoa olemme saaneet mutta ikärakenne on vienyt väkilukua hiukan alaspäin.

Meillä on valmistelussa useita isoja elinvoimaan, yrittämiseen ja asumiseen vaikuttavia kaavoja sekä hankkeita. Parlamentaarinen kiinteistötyöryhmä tekee aktiivista työtä kevään ajan, jonka jälkeen on päätösten aika. Mäkinen tietänee, että aloitteilla ei kunnan investointeja ja saneerauksia hoideta. Olemme loppusuoralla myös kunnan elinvoimajaoston perustamisessa.

Asikkalan palvelualueiden johtajat henkilökuntineen tekee erinomaista työtä ja meillä on hyvät palvelut. Takaan kunnanhallituksen puheenjohtajana, että hankkeita viedään eteenpäin ja päätettävää valtuustolle tulee riittämään. Ongelmiakin meillä on, mutta tärkeintä on tiedostaa ne ja nostaa pöydälle ratkaistavaksi.

Mäkinen mainitsee Asikkalan yhdeksi Suomen oikeistolaisimmaksi kunnaksi. Näin voimakasta ilmaisua en käytä. Se on totta, että kaukana ovat ne ajat, kun SDP oli merkittävän suuri ryhmä Asikkalassa ja aktiivisesti mukana päätöksenteon ytimessä.

Ilmeisesti Mäkinen katselee kadehtien isoon naapuriin ja haikailee sellaista kuntamallia, missä on paljon demareita, valtuusto kokoontuu usein ja poliittinen mattopaini on arkipäivää.

Ilkka Viljanen

Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja (kok.), Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja