Lukijalta: | Ilkka Viljaselle Asikkalan ”valtuuston tarpeettomuudesta”

Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen vastauksessaan (Seutu4 13.4.2022) edellisen viikon kirjoitukseeni väitti, etten ollut nähnyt kotikunnassani mitään hyvää ja että haikailen usein kokoontuvan valtuuston ”poliittista painia”

Sellaisista asioista en kuitenkaan edes kirjoittanut. Totesin, ettei uusi valtuusto lähes vuoteen ollut päättänyt muuta kuin hyväksynyt kumileimasimena virkamiesten tekemän talousarvion.

Valtuustolla ei ole ollut päätettävää. Mitä virkaa on valtuustolla, jonne kunnanhallitus ei kykene tuottamaan päätettävää? Poliittinen vastuu saamattomuudesta on kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljasella. Kirjoituksessaan hän kiersi oman vastuunsa.

Kuntavaaleissa äänestäneillä on vaalien jälkeen lupa odottaa, että vaalien edellä annettuja vaalitavoitteita aloitetaan toteuttaa. Se olisi demokratiaa!

Vaalien jälkeen ei kuitenkaan tapahtunut yhtään mitään. Ilkka Viljanen oli vaalikamppailussaan luvannut edistää yhteistyötä, mutta sen hän laiminlöi. Ainuttakaan yhteistä poliittista neuvonpitoa ei järjestetty ennen kunnan virkamiesten kunnanhallitukselle esittämää talousarviota. Sen jälkeen kaikki oli jo myöhäistä. Hiljaista on ollut koko kevään ajan.

Perinteinen valtuuston talousarvioseminaari jäi myös valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kempiltä järjestämättä. Siksi demareitten ryhmä yritti saada omia lupauksiaan lunastettaviksi valtuuston varsinaisessa talousarviokokouksessa. Teimme siellä neljä esitystä, jotka kaikki tietysti hävisimme, kun valtuusto oli omaksunut kumileimasimen roolin.

Asikkalassa on jotain teh-ty väärin jo pitkään.

Ilkka Viljanen esitti kirjoituksessaan, että Hilkka Kempin johtamassa valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa voisi vaikuttaa. Ei voi! Kokoukset ovat vain puheenjohtaja Kempin keino saada valtuustoryhmät sopeutumaan kunnanhallituksen esityksiin.

Olen kuullut uusien valtuutettujen harmittelevan, ettei heillä olekaan todellista valtaa päättää asioista. Virkamiehet päättävät kaiken. Tästä vedin johtopäätöksen, että ”Asikkalassa valtuusto on tarpeeton”. Minä haluaisin tehdä valtuustosta tarpeellisen, mutta se edellyttää poliittisten johtajiemme ryhdistäytymistä.

Kunnanhallitus voi halutessaan toimia poliittisena johtajana, mutta sieltä ei ole tullut esityksiä. Vallanpitäjät ovat jättäneet saamansa vallan käyttämättä.

Tyytyväisyyden tunteen lisääminen näyttää olevan kunnan keskeinen tavoite – esimerkiksi ”Suomen liikkuvin kunta Asikkala”. Parhaassa ei ole parantamista, joten mitään ei tarvitse tehdä!

Tyytyväisillä poliitikoilla ei ole mitään tarvetta kehittämiseen. Siinä on Asikkalan keskeinen ongelma.

Asikkalan kunta sijaitsee luonnon puolesta yhdellä Suomen hienoimmista asumiseen soveltuvista ympäristöistä. Siksi on harmillista, että kunnan kehittämistyö on laiminlyöty. Kunnan heikkoudesta kertoo, että omakotitalotontteja joudutaan kauppaamaan 70 prosentin alennuksella. Muuten niitä ei osteta!

Asikkalassa on jotain tehty väärin jo pitkään.

Toivon poliittisiksi johtajiksi valituilta tavoitteellista toimintaa kunnan hyväksi selittelyn sijaan. Demarit ovat esitelleet tavoitteensa ennen vaaleja. Aloitetaan vaikka niistä, jos muilla ei ole ehdotuksia.

Hannu Mäkinen

Yht.lis., kunnanvaltuutettu (sd.)

Asikkala