Pääkirjoitus: | Sodan vaikutuksia ja uusia tuulia

Pääkirjoitus 20.4.2022

Sanomalehtipaperista on nyt huutava pula. Ongelman taustalla ovat lehtipaperin kysynnän ja tarjonnan epätasapaino, Paperiliiton pitkittynyt lakko metsäteollisuusyhtiö UPM:n toimipisteillä sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Keskisuomalainen-konserni, johon Seutu4-lehdetkin kuuluuvat, painaa sanomalehtiään nyt varastojensa turvin, ja paperinkulutusta arvioidaan tarkkaan.

Keskisuomalaisella riittää paperia alkukesään saakka. Kaikeksi onneksi yhtiö oli alkanut varastoida paperia jo viime vuoden lopulla Paperiliiton lakon varalta.

Varastot tulivat tarpeeseen, sillä Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan Keskisuomalainen lopetti sanomalehtipaperituonnin Venäjältä, ja näin paperin saatavuus vaikeutui edelleen.

Paperipula ei vaikuta Seutu4-lehtien juttusisältöön, eikä juttumäärää aiota karsia, mutta konsernitasolla on tehty suunnitelma paperin säästämiseksi.

Paperilehden tulevaisuus ei ole uhattuna, mutta vallitseva tilanne saattaa kiihdyttää siirtymistä digitaalisiin palveluihin samaan tapaan kuin koronapandemia teki etätyön osalta.

Paperipulan vastapainoksi meillä on myös iloisempia kuulumisia kerrottavana. Nimittäin ensi viikolla näkee päivänvalon ensimmäinen täysin uudessa ulkoasussa ilmestyvä Seutuneloset.

Uudistuvasta ilmeestä huolimatta kaikki lukijoillemme ennestään tutut juttuosastot pysyvät mukana jatkossakin, tosin jotkin niistä uudessa paikassa lehden sivuilla.

Tätä koko konsernimme laajuista lehtien ulkoasu-uudistusta on tehty ajatuksella ”verkko edellä”, mutta Seutunelosissa lippulaivamme on edelleenkin viikoittain ilmestyvä printtilehtemme.

Edellinen ulkoasu-uudistus Seutunelosilla oli alkuvuodesta 2018. Nykyaikainen ulkoasu ja uudistuminen eivät juurikaan muuta lehtien jo tutuksi tullutta rakennetta. Kunkin ilmestymiskunnan paikallisista asioista löytyy jatkossakin juttuja lehden ensimmäisiltä ja viimeisiltä sivulta.