Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Hoitopolut selkeämmiksi

Kaksi kuukautta olen saanut olla mukana Päijät-Hämeen aluehallituksen ja -valtuuston työskentelyssä. Kokouksia ja strategiaseminaareja on ollut paljon. Todella mielenkiintoinen ajanjakso.

Olen saanut nähdä myös terveydenhuollon palvelunkäyttäjänä, miten organisaatiot toimivat operatiivisella tasolla. Pelastuslaitoksen, sosiaalihuollon ja oppilashuollon kokonaisuuteen olen tämän tehtävän myötä pureutunut myös innolla.

Olen saanut osallistua Terve Kunta -verkoston hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen verkkoseminaareihin. Terve Kunta -verkoston jäsenyys Orimattilan kaupungin kautta tukee työtäni aluevaltuustossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on hyväksynyt 15.10.2018 selvityksen sairaalaverkkouudistuksen ja keskussairaalan uudisrakentamisen tarpeista. Keskussairaalan vanhan osan purkaminen ja uudisrakentaminen kuvataan tunnuksella RV 8. Aluevaltuusto ja valtuutetut joutuvat kantamaan vastuun tämän hankkeen vaikutuksista, kuinka saavutettavia palvelut ovat.

RV 8 tavoitteena on potilaslähtöisyys ja prosessien kehittäminen. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Olisin toivonut, että potilas- ja asiakaslähtöisyyttä arvostettaisiin perusterveydenhuollon puolella yhtä paljon.

Hoitopolut ovat kankeita, ja perusterveydenhuollon palveluita kuvataankin niin, että ne ovat siiloutuneita ja lokeroituneita. Siiloutuminen on ongelma esimerkiksi terveysasemalla. Henkilöstöllä on osaamista ja tietotaitoa kohdata asiakkaan tarpeet, mutta eri toimijoiden tekemän työn välillä ei tieto kulje.

Asiakkaan ongelmien ratkaiseminen saattaa vaatia useita käyntejä eri paikoissa, vaikka ne voisi hoitaa yhdellä käynnillä. Näiden käyntien tuottama tieto jää juuri siiloutumisen takia hyödyntämättä. Aikaa ja rahaa kuluu, ja surullisinta on, että asiakkaan saama apu viivästyy ja raskaampi sekä kalliimpi hoito on edessä.

Valmistelin valtuustoaloitteen Päijät-Hämeen aluevaltuuston maanantaiseen kokoukseen. Esitän, että aluevaltuusto saa selvityksen RV 8 -suunnitelmista ja siitä, miten ne vaikuttavat alueen palveluihin.

Riitta Lonka

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen (kesk.) Orimattilasta.