Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Avoimuus kuntapolitiikassa

Onko avoimuus pienten kuntien kunnallispolitiikassa pelkkä klisee? Jos keskusteluilmapiiri on ummehtunutta kuin koko talven eteisen lattialla lojunut matto, se kaipaa tuulettamista. On kevätsiivouksen aika.

Seurattuani muutaman vuoden ajan kotikunnassani käytyjä keskusteluja, minulle on tullut mielikuva, että kunnallispolitiikassa ja kunnan päätöksenteossa ei kannusteta osallistavaan ja avoimeen keskusteluun. Joskus tuntuu jopa, että julkinen keskustelu halutaan tukahduttaa ja suorastaan kieltää.

Kritiikki otetaan liian usein henkilökohtaisena loukkauksena ja hyökkäyksenä, eikä näytetä ymmärtävän sen näköaloja ja mahdollisuuksia laajentavaa vaikutusta. Ei ymmärretä tai ei haluta myöntää, että kritiikki tai muutosesitykset voivat joskus johtaa kunnan ja kuntalaisten kannalta parempiin ratkaisuihin.

Kritisoin tässä koko keskustelukulttuuria, en henkilöitä. Tekee mieli mainita tässä yhteydessä myös perustuslaki, jossa sananvapaus ja mielipiteen ilmaisun vapaus on turvattu, eikä sen yli kävele edes maan hallitus tai presidenttikään.

Isoissa kunnissa tällainen keskustelun tukahduttaminen ei olisi mitenkään mahdollista. Kaikkia olisi mahdotonta hiljentää.

Mietin, mahtaakohan tällainen olla yleisempääkin pienissä kunnissa, joissa kunnallispoliittinen valta saattaa pysyä muutaman ”mahtisuvun” hallussa jopa vuosikymmeniä. On totuttu, että tehdään mukisematta niin kuin ”isot pojat” ehdottavat. Ollaan jotakin kautta liian sidoksissa näihin tahoihin, että uskallettaisiin vastustaa, vaikka esitystä pidettäisiin huonona tai ainakin puutteellisena tai muutoksia kaipaavana.

Eikö ymmärretä, että mahdollisimman laaja osallistaminen ja avoin keskusteluilmapiiri ovat pienten kuntien tulevaisuuden kannalta elinehto?

Keskustelun rajoittaminen tai suoranainen tukahduttaminen ei ole sopivaa länsimaisessa, avoimessa ja demokraattisessa kunnassa. Ikävä sanoa, mutta tyyli on kuin Putinin tai Kim Jong-unin oppikirjoista.

Tutkin kotikuntani valtuustossa edustettuina olevien puolueiden (keskusta [oma puolueeni], kokoomus, RKP, perussuomalaiset, SDP ja vihreät) verkkosivustoja ja katsoin, mitä siellä sanotaan aiheesta. Kaikilla sivustoilla puhuttiin vahvasti avoimuuden, mielipiteenvapauden ja kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien puolesta.

Kaikilla puolueilla on hienoja lausumia ja kannanottoja lähidemokratian vahvistamisen puolesta. Tarvitsee vain alkaa käyttäytyä ja toimia niiden mukaisesti myös jokaisessa Suomen kunnassa ja aluevaltuustossa.

Aku Eronen

Kirjoittaja on kuntalainen Myrskylästä.