Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Kirjoituksia ja aloitteita 2022

Monet asiat koskettavat. Näitäkin olen koettanut pitää esillä myös aloitteiden kautta.

1. Hoitajien saatavuus. Hoitajista on pula etenkin palvelukodeissa ja kotipalvelussa. Hoitajamitoitusta lisättiin. Hoitajia ei ole riittävästi saatavissa. Hoidettavien määrä lisääntyy. Hoitotyö on muutakin kuin vaippojen vaihtoa ja syöttämistä. Se antaa onnistumisen kokemuksia myös työntekijälle. Nuoria on saatava mukaan.

Rekrytointifirmojen kautta saadaan ehkä vähän. Maksu on erilainen kuin mitä yritykset ovat kilpailutuksissa kunnille tarjonneet. Nyt myös kaikki kustannukset ovat nousseet. Pitääkö yritysten maksaa kaikki tämä lisäys lisävelalla?

Valtiovalta tiedostaa varmasti hoitajatarpeen. Sitä täytyy siitä huolimatta pitää entistä voimallisemmin esillä. Tästä oli myös valtakunnan uutisissa viimeksi 26. huhtikuuta. Siksi tein aloitteen myös PHHYKYn valtuustossa 26. huhtikuuta edellisten useammankin aloitteen lisäksi.

2. Ukrainan sota. Pakolaisia on myös Orimattilassa. Lapsia, perheitä, avustuksia ja keräyksiä. Olisi myös työvoimaa Orimattilan yrityksille.

Monet kunnat ottavat pakolaisia. Laitilan kaupunki toivotti ensimmäisenä sotapäivänä heidät tervetulleeksi. Orimattilassakin on halua auttaa. Näistä tein aloitteen 28. maaliskuuta.

3. Maatalous, omavaraisuus ja turvetuotanto. Kotimaista tuotantoa ja yrittäjiä pitää tukea ja arvostaa. Valtion tuki turvetuotantokaluston romutukseen tänä keväänä pitää kiireesti perua. Me tarvitsemme myös turvetta. Isoillakin kunnilla oli jo käytössä turpeella toimivat lämpölaitokset. Maakaasu ja hakkeet rajan takaa loppuvat. Aloitteen tein 14. maaliskuuta.

4. Evakot. Nyt on ollut paljon uutisia Ukrainasta. Se palauttaa mieliin täällä koetut asiat sota-ajalta Karjalasta ja Lapista. Orimattilaan tuli kirvulaisten lisäksi Pudasjärveltä pari tuhatta evakkoa. On tarvis muistella kokemuksia yhdessä.

Myös viime vuoden Eurajoen mallin mukainen evakkovaellus kouluilla olisi täälläkin tarpeellinen. Nuoremmat eivät tiedä näistä asioista. Aloitteen asiasta tein 14. maaliskuuta.

5. Ukrainan sota. Talvisota alkoi samanlaisella käskyllä. Nyt on entistä kauheampaa, inhimillisyys puuttuu. Ihmiset ammutaan tai viedään Siperiaan tai muualle. Kukaan ei tiedä, missä perheenjäsenet ovat. Eikö muu maailma saa tätä järjestykseen?

Pertti Laaksonen

Kirjoittaja on orimattilalainen kaupunginvaltuutettu (kd.)