Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.5.2022 | Muistaminen on nyt entistäkin tärkeämpää

Kaksi ja puoli viikkoa sitten vietimme kansallista veteraanipäivää. Tulevana sunnuntaina on vuorossa kaatuneitten muistopäivä, jolloin kunnioitamme kaikkia Suomen aluetta ja suomalaisia koskettaneissa sodissa ja myös rauhanturvaamistehtävissä kaatuneita.

Tänä keväänä näissä päivissä on hieman erilainen sävy. Venäjän raakalaismainen hyökkäysota Ukrainassa vie väistämättä ajatukset Suomen historiaan – ja lähitulevaisuuteen. Meillä on edelleen 1 300 kilometriä yhteistä rajaa arvaamattoman naapurimme kanssa.

Molempina arvokkaina juhlapäivinä palaamme muistelemaan Suomen kohtalon vuosia 1939–45. Kiitollisuutta aikaisempien sukupolvien on onneksi pari viimeisintä vuosikymmentä muistettu osoittaa.

Enää ei kiitoksia voi kovin monelle esittää. Veteraaneja oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuun lopussa jäljellä enää alle 4 000. Viimeiseen iltahuutoon ei ole enää pitkä aika, sillä vielä vuonna 2019 veteraaneja oli yli 10 000. Ensikäden kokemukset maamme puolustamisesta asein jäävät siis lähivuosina historiankirjoituksen lehdille. Siksi on tärkeää, miten historiaa kirjoitetaan ja muistetaan.

Venäjän hatara casus belli eli sodan oikeutus Ukrainassa on rakennettu valheelliselle historiatulkinnalle, jonka mukaan Ukrainassa olisivat vallassa natsit, joiden ikeestä Venäjän pitää maa vapauttaa. Vapauttaminen tapahtuu tällä hetkellä muun muassa kaupunkeja tuhoamalla ja siviiliväestöä terrorisoimalla.

Venäjällä tarinaa Ukrainan natseista on rakennettu jo parin vuosikymmenen ajan, ja tarinan rakentaminen Venäjän imperiumin voimistamiseksi jatkuu. Suomenkin on syytä valmistautua siihen, että naapuri yrittää rakennella oiketusta pitää maatamme omaan etupiirinsä kuuluvana alueena.

Venäjän valtaapitävät eivät näytä oppivan historiasta mitään, eikä se ole mahdollistakaan, jos historiaa kirjoitetaan uudelleen aina sen mukaan, mikä tukee hallitsijoiden kulloistakin tarvetta.

Suomi puolestaan näyttää oppineen 80 vuoden takaisista sen verran, että tulevaisuudessa emme jää pahimmalla hetkellä yksin, kuten talvisodassa, vaan meillä on länsimaisiin arvoihin perustuva puolustusliitto tukenamme.