Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rohkean päätöksen aika – Ylä-Uudenmaan Osuuspankki

Minulla, kuten teillä muillakin, omaan pankkiin liittyy paljon muistoja. Vastarakennetun pankkisalin kiiltävä ja kopiseva lattia, ja se pankin tuoksu. Korkean pankkitiskin takana istuu hymyilevä Pirkko, joka pienen tytön palvovin silmin oli varmasti koko kylän tyylikkäin ja fiksuin.

Monille muillekin pankki on paljon enemmän kuin vain pankki, se on tärkeä osa muistojamme. Pankki liittyy moniin elämän suuriin hetkiin: tilin avaaminen syntyneelle lapselle, palkinnon pokkaaminen Hippo-kisoissa, asuntolaina ensimmäisen oman asunnon ostoon. Kuva pankistamme on muistojen kultareunaama, mikään ei saa muuttua, tai kuva särkyy.

Mutta pankin pitää muuttua ja elää ajassa, muuten meillä ei kohta enää ole sitä pankkia, muistot vain. Kukaan ei vähättele muistojen ja tunteiden tärkeyttä, mutta strategisessa päätöksenteossa niillä ei ole tilaa.

Päätökset pankin tulevaisuuden suunnista tulee tehdä faktojen pohjalta.

Päätökset pankin tulevaisuuden suunnista tulee tehdä faktojen pohjalta. Pankki on liiketoimintaa harjoittava yritys siinä missä muutkin yritykset. Ei muidenkaan yrityksen päättäjät tee suuria strategisia päätöstä tyylillä: ”Minusta vain nyt tuntuu tältä”.

Ongelmalliseksi faktaperustaisen päätöksenteon tekee vahva pankkisalaisuus. Vain pienen osan pankin toiminnasta ja luvuista pystyy avaamaan päätöksentekijöille, omistajajäsenille.

Hallinnon edustajana koen haastavana sen, miten vakuutan teidät siitä, että Pukkilan Osuuspankin liittyminen Ylä-Uudenmaan osuuspankkiin olisi paras ratkaisu moniin pankkimme nykyisiin ja tuleviin ongelmiin, kun juuri mitään en saa kertoa. Tilanne on aivan toinen kuin kunnallisvaikuttamisessa, jossa kaikki asiakirjat, kirjanpidon yksittäisiä kirjauksia myöten ovat julkisia, kaikkien kuntalaisten katsottavissa.

Pukkilan Osuuspankissa on aiemminkin uskallettu tehdä isoja päätöksiä. 45 aukiolovuoden jälkeen Kanteleen konttori päätettiin sulkea vuonna 1993. Vuonna 1997 päätettiin liittyä juuri perustettuun Osuuspankkikeskukseen OPK:hon, vaikka silloinkin isona riskinä pidettiin itsenäisyyden menettämistä. Isoja, rohkeita päätöksiä, jotka jälkikäteen ovat osoittautuneet oikeiksi ratkaisuiksi, jotka ovat mahdollistaneet Pukkilan pankkipalvelujen kehittymisen ajassa.

Maailma muuttuu – rohkeita ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä on uskallettava tehdä edelleen. Toukokuun 19. päivänä on ylimääräinen osuuskuntakokous niin Pukkilassa, Askolassa kuin Kärkölässäkin, ja Orimattilassa sekä Mäntsälässä edustajiston kokous.

Näissä kokouksissa päätetään mahdollisesta liittymisestä uuteen perustettavaan Ylä-Uudenmaan Osuuspankkiin. Kunpa vain omistajajäsenet ja edustajiston jäsenet malttaisivat pitää muistot muistoina, luottaisivat pankkiensa hallintoon ja uskaltaisivat tehdä ison rohkean päätöksen liittyä Ylä-Uudenmaan Osuuspankkiin.

Kirjoittaja on Pukkilan Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja.