Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Sisältö ratkaisee, ei seinät

Villähteen alueen kouluverkon tiivistäminen on puhututtanut alueen poliitikkoja ja lasten vanhempia. On totta, että muutos on merkittävä, mutta se on tässä ajassa välttämätön. Villähteen ja Erstan koulun hallinnollinen yhdistäminen on järkevä toimenpide, koska alueen oppilasmäärä on tilastotiedon mukaan voimakkaasti laskeva ja pienemmällä johtamisresurssilla saadaan enemmän hyvää oppilaille.

Villähteen osalta kyse on käytettävissä olevan rahan kohdentamisesta oikeisiin asioihin. Näitä oikeita asioita ovat laadukas ja yksilölliset tarpeet huomioiva opetus, sekä riittävät resurssit erityisopetukseen ja jakotunteihin, joilla oppilaat voidaan jakaa kahteen eri ryhmään pedagogisin perustein. Esimerkiksi, on usein hyvä opiskella matematiikkaa pienemmässä ryhmässä, mutta liikuntatunnit isolla porukalla mahdollistavat eri joukkuelajit ja yhdessä liikkumisen riemun.

Lahden kaupunki on koko 2 000-luvun ajan uudistanut koulurakennuksia, ja meillä on jo toistakymmentä upeaa monitoimitaloa eri kaupunginosissa. Investointeihin on käytetty noin 200 miljoonaa euroa yhteistä rahaa.

On saatava tutkittu tieto päätösten tueksi.

Vuosikausia Lahtea piinanneet homekoulut ovat historiaa. On aika panostaa sisältöihin, eli lasten turvalliseen ja laadukkaaseen opetukseen, eikä kylmiin seiniin tai ylisuuriin organisaatioihin.

Yltiöpäiseen rahankäyttöön ei ole varaa, sillä kaupunginvaltuusto on asettanut sivistystoimelle budjetin, ja nämä talouden raamit ohjaavat lautakunnan päätöksen tekoa. Lahden valtuusto on myös sitoutunut pienentämään Lahden kroonista alijäämää, joten LUMO-ohjelman asettamat säästöt (5,7 miljoonaa euroa) tulee sivistystoimessa ottaa ensi vuonna toiminnassa huomioon.

Villähteen alue on Lahden kaupungille merkittävä. Toripuheissa on arveltu, että Villähteen alueelle tulisi seuraavien vuosien aikana runsaasti uusia asukkaita.

Oletusten varaan ei näin merkittäviä päätöksiä voida kuitenkaan perustaa, vaan on saatava tutkittu tieto päätösten tueksi. Sivistyslautakunta tukeutuu päätöksissään tilastokeskuksen väestöennusteisiin, eivätkä nämä ennusteet tällä hetkellä tue sitä oletusta, että alue merkittävästi kasvaisi ja meillä olisi varaa kahden toisiaan lähellä olevan 0–6-vuosiluokkien erillisen koulun ylläpitämiseen. Mikäli ja toivottavasti Villähteen alueelle tulee uusia asukkaita ja sitä kautta syntyisi tarve uudelle koululle, niin totta kai sellaiseen tulee varautua. Nyt käytettävissä olevat faktat eivät kuitenkaan tue tätä oletusta. Emme rakenna muihinkaan kaupunginosiin kouluja odottamaan sitä päivää, että alueelle saattaisi muuttaa runsaasti lapsiperheitä.

Itse Villähteen lapsena, alueella kasvaneena ja siellä tänä päivänkin työssä käyvänä toivon, että alueen elinvoima vahvistuu ja lapset saavat jatkossakin riittävän laadukasta sekä yksilön tarpeet huomioivaa opetusta.

Kirjoittaja on kasvatustieteen tohtori, Lahden kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja (sd.).