Nuoremmat sukupolvet ovat tottuneet elämään maailmassa, jossa hinnat nousevat suhteellisen maltillisesti vuodesta toiseen, jolloin ostovoima pysyy ennallaan tai parhaimmillaan jopa vahvistuu hieman. Kertomukset 1970-luvun suurinflaatiosta ja öljykriisistä ovat tuntuneet eksoottisilta kertomuksilta jostakin toisesta todellisuudesta.
Pitkään jatkunut nollakorkojen aikakausi on tehnyt asuntovelallisenkin elämästä huoletonta niin kauan kuin töitä on riittänyt.
Tänä vuonna talouden mannerlaatat ovat järisseet siten, että tavalliset ihmisetkin ovat joutuneet tarkastelemaan arkitalouttaan uudella tavalla. Tuoreimpien tietojen mukaan Suomen inflaatio kiihtyi toukokuussa 7,1 prosenttiin. Se on vielä kaukana 1970-luvun lukemista, mutta tämän vuosituhannen mittapuulla kyseessä on poikkeuksellisen korkea luku.
Muutos on näkynyt erityisesti polttoainepumpuilla ja energialaskuja maksettaessa. Myös ruuan hinnassa on nähty etenkin tiettyjen tuotteiden kohdalla huomattaviakin nousuja.
Se tuntuu suhteellisesti eniten pienituloisten kukkarossa, heillä kun on mennyt jo tähänkin asti suhteellisesti isompi osa tuloistaan ruokaan kuin ylemmissä tuloluokissa. Synkimpien arvioiden mukaan ruoka-avun tarve kasvaa niin paljon tänä vuonna, että sitä ei riitä kaikille.
Ongelma koskettanee mitä suurimmissa määrin Päijät-Hämettäkin, onhan täällä riittämiin jopa sukupolvelta toiselle siirtynyttä taloudellista ja sosiaalista ahdinkoa, jonka juuret ovat 1990-luvun lamassa.
Kaupunkien, kuntien, järjestöjen ja tulevan hyvinvointialueen onkin syytä olla hereillä asian kanssa. Välttämätön apu ei saa hyytyä ainakaan siihen, että vastuuta pallotellaan toimijalta toiselle.
Yksittäisten ihmisten lisäksi kiihtyvä inflaatio aiheuttaa merkittävää harmia seudullamme vireillä oleville julkisille ja yksityisille hankkeille. Yritykset pohtivat entistä tarkemmin investointejaan kohoavien kustannusten uhatessa.
Ensi vuoden talousarviota laatiessaan päättäjät saattavat joutua totuttelemaan viime vuosista poikkeaviin prosenttilukuihin niissä sarakkeissa, jotka kuvaavat muutosta edelliseen vuoteen.