Pääkirjoitus 15.6.2022 | Maanpuolustus-tahto näkyy osallistumisessa

Suomalaisista 83 prosenttia katsoo, että suomalaisten on puolustauduttava aseellisesti hyökkäyksen kohdistuessa Suomeen. Lähes yhtä moni olisi valmis osallistumaan puolustukseen itse.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta on tutkinut maanpuolustustahtoa vuodesta 1976. Alimmillaan luku on ollut vuosina 1989 ja 2018, mutta silloinkaan ei ollut huolta siitä, etteikö maatamme puolustamaan riittäisi halukkaita. Kansainvälisesti verrattuna suomalaisten maanpuolustustahto on ollut vuosikymmenten ajan huippuluokkaa.

Venäjän rikollinen hyökkäyssota Ukrainassa on vankistanut suomalaisten puolustustahtoa uuteen roihuun. Uutiset eri puolilta maata toistavat nyt samaa sanomaa. Vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön on tungosta, ja joukossa on kaikenikäisiä miehiä ja naisia.

Reserviläisiä on tosin hakeutunut myös siviiliin päin, mutta liikenne on ollut siihen suuntaan vähäisempää.

Puolustusvoimien Hämeen aluetoimiston asiakaspalvelussa on ollut poikkeuksellista ruuhkaa, kun päivittäin jopa kymmenet ihmiset ovat ottaneet yhteyttä tiedustellakseen, miten he voisivat antaa oman panoksensa yhteisen asian hyväksi. Myös Päijät-Hämeen reservipiiri on hukkua uusiin jäsenhakemuksiin. Asialla on paljon esimerkiksi sellaisia reserviläisiä, jotka eivät ole päässeet osallisiksi Puolustusvoimien kertausharjoituksiin.

Reserviläisillä ja myös muilla kansalaisilla on nyt vahva tahto osallistua konkreettiseen toimintaan ja päästä harjoittelemaan aikanaan opittuja taitoja sekä päästä täydentämään koulutustaan uudella osaamisella.

Varusmiespalveluksensa käyneille yksi tapa vahvistaa puolustustamme on osallistua maakuntajoukkojen toimintaan. Päijät-Hämeessäkin pidetään sodan varalta yllä omaa maakuntajoukkoa, joka palvelee rauhan aikana koulutus- ja valmiusorganisaationa tarjoten oivallisen vaihtoehdon henkilökohtaisesta maanpuolustustyöstä kiinnostuneille reserviläisille.

Kaikille löytyy varmasti omaa osaamista ja kiinnostuksen kohteita vastaava tapa osallistua.