Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.6.2022 | Maltti on valttia juhannuksena – varsinkin vesillä

Valon ja keskikesän juhlaa eli juhannusta vietetään jälleen tulevana viikonloppuna. Sääennuste valaa toivoa hellerajan ylittävän juhannuksen puolesta. Lämmin sää lupaa hyvää juhannusjuhlille, joita vietetään laajalti Seutunelosten lehtien alueella.

Esimerkiksi Hollolan Messilässä on perjantaina perinteinen juhannuskokko ja tanssit ladossa. Orimattilassa on juhannusaattona juhannuskokko Villikkalan nuorisoseuran rannassa, ja Myrskylässä järjestetään lauantaina juhannustanssit Kiparkatin tanssilavalla.

Asikkalassa juhannusta vietetään Kalkkisten kokkojuhlassa juhannusaattona, Urajärven kartanolla perjantaina ja lauantaina, ja Vääksyn Majakkapaviljongilla tanssitaan kokon loimutessa perjantaina.

Parempaan suuntaan kesän aikana Päijät-Hämeessä kehittynyt koronatilanne on tehnyt tapahtumien järjestämisestä helpompaa, vaikka koronariski ei vielä olekaan täysin kadonnut.

Viime viikon Päijät-Soten tilastojen mukaan sairaalassa oli seitsemän koronapotilasta, mutta yksikään ei ollut tehohoidossa. Sairaalaan joutui tilastojen mukaan kahdeksan koronapotilasta. Sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrä oli vähentynyt edellisestä viikosta.

Koronatilanteen helpottaessa eteen on tulossa tuttu ja pitkäaikainen juhannuksen uhkakuva: hukkuminen.

Hukkumistilastoa ylläpitävä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n (SUH) mukaan hukkumismäärät ovat olleet nousussa. Viime vuonna hukkui 157 henkeä, joka on 44 enemmän kuin vuotta aiemmin. Päiväkohtainen huippu osuu juhannukseen.

Edellisenä juhannuksena hukkuneita oli Suomessa tämän vuosituhannen toiseksi suurin määrä. Monen suhteellisen rauhallisen juhannuksen jälkeen hukkuneita oli yhteensä jopa 14, joista miehiä oli 13.

SUH:n mukaan noin joka toinen Suomessa hukkunut on ollut tapaturman aikana humalassa. Juhannuksena ongelma korostuu merkittävästi, sillä ihmiset suuntaavat janoisina veden äärelle.

”Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta”, SUH muistuttaa.