Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 6.7.2022 Helteinen sää ei riemastuta kaikkia

Luonto vastasi monien toivomukseen lämpimästä säästä, mutta toteutunut toive voi viedä ojasta allikkoon.

Helteet iskivät kuin tilauksesta juhannuksena. Monet kesäloman viettoon ehtineet ovat luultavasti nauttineet viimein alkaneesta lämpöaallosta täysin siemauksin.

Helteillä on kuitenkin kääntöpuolensa. Luonnossa ja varsinkin ranta-alueilla lämpimässä kelissä viihtyneet ovat todennäköisesti törmänneet jokavuotiseen vitsaukseen, hyttysiin.

Hyönteistutkija Marko Mutasen mukaan hyttyset ovatkin juuri lämpimällä säällä aktiivisia ja nopeita. Hyttyset ovat vaihtolämpöisiä, joten viileässä ja sateisessa säässä ne ovat puolestaan kankeita ja hitaita. Toisaalta lämmin sää voi myös lyhentää hyttysten aktiivisinta kautta kesästä.

Kelien osalta juhannus oli hyttysten riemuaikaa. Ulkona riitti otollisia kohteita ja Etelä-Suomessa hyttysten huippuaika sijoittuu tyypillisesti juhannuksen tienoille. Monella on vieläkin juhannuksesta muistona joukko hyttysenpiston aiheuttamia paukamia.

Helteisellä säällä on myös vakavampi kääntöpuoli. Kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Pitkittyneestä, muutamia viikkoja kestävästä hellejaksosta voi Suomessa aiheutua jopa useampia satoja ennenaikaisia kuolemia. Vakavien terveysvaikutusten riski kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin.

Helteistä aiheutuva terveysriski suurenee jo yksittäisinä lämpiminä päivinä. Pitkittyneiden lämpimien jaksojen, eli helleaaltojen, aikana negatiiviset terveysvaikutukset lisääntyvät voimakkaasti. Helleaallot ovat erityisen haitallisia, koska elinympäristö ei rakennusten lämpenemisen takia viilene yölläkään ja elimistöön kohdistuu pitkäaikainen lämpökuormitus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että tulevaisuudessa kuuman sään terveyshaitat todennäköisesti lisääntyvät, sillä helteet yleistyvät ja voimistuvat ilmastonmuutoksen myötä. Myös väestön ikääntyminen suurentaa helteistä aiheutuvien haittavaikutusten määrää.