Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaltuutettuna viisi kuukautta

Aluevaaleista on kulunut nyt viisi kuukautta. Koen edelleenkin suurta mielenkiintoa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työhön alueen asukkaita palvellen. Strategian olemme hyväksyneet ja ryhmämme yksi tärkeimmistä päämääristä on lähipalveluiden säilyttäminen ja palveluiden saavutettavuus.

Vielä tämän vuoden Päijät-Hämeen alueen kunnat maksavat palvelut käytön mukaisesti. Vuoden 2023 alusta rahoitus alueelle tulee valtiolta. Saamme kuitenkin kuntakohtaisia tunnuslukuja, jotta voimme herkällä korvalla olla tietoisia palvelutarpeen kehityksestä eri kunnissa.

Riittääkö valtion jakama rahoitus alueemme palvelutarpeeseen? Lainsäädännöllä valtio ohjaa alueita tuottamaan palvelut. Yksi ohjausmekanismi on hoitotakuu. Kuitenkin totuus on se, että hidasteita on riittämiin.

Pandemia, henkilöstöpula ja talouden sopeuttamistoimet, muutaman mainitakseni, ovat kokonaisuuksia, jotka heikentävät mahdollisuuksiamme tuottaa palveluita. Nämä hidasteet ovat kuitenkin voitettavissa sillä tahtotilalla ja yhteistyöllä, johon olemme sitoutuneet.

Oppilashuollon tärkeys on juuri sen ennaltaehkäisevässä vaikutuksessa.

Sosiaalitoimi, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, pelastustoimi ja oppilashuolto ovat kokonaisuuksia, jotka kuuluvat jatkossa alueen vastuulle. Oppilashuolto on lähellä sydäntäni.

Toivonkin, että aluehallitus saa uuden johtajan, Petri Virolaisen johdolla selvityksen suunnitelmista, miten oppilashuollon kokonaisuus alueellamme aiotaan hoitaa. Oppilashuollon tärkeys on juuri sen ennaltaehkäisevässä vaikutuksessa. Varhain annettu tuki on oppilaan ja perheen oikeus.

Ympäristöterveydenhuollon poisjäänti tässä vaiheessa alueen vastuista oli itselleni yllätys. Ehkä muutamien vuosien kuluttua nuo ympäristöterveydenhuollon tehtävät liitetään hyvinvointialueen työhön. Toki palvelut tuotetaan kuntien kanssa yhteistyössä, lain vaatimusten mukaan 1.1.2023 jälkeenkin.

Olen ollut kiitollinen kuntalaisten yhteydenotoista ja keskusteluista, jotka ovat koskettaneet aluehallinnon työtä ja sen alla olevia palveluita. Olenkin pohtinut, että miten kehitämme palautejärjestelmää niin, että sen lomakkeet ovat helposti löydettävissä ja palautteen anto nykyistä sujuvampaa.

Yhteistyökumppaneita ja ulkoistettuja palvelukokonaisuuksia on todella paljon. Yhteistyökumppaneita tarvitaan ja sen vuoksi sopimukset ja pelisäännöt sekä niiden valvonta on saatettava joustavaksi ja selkeäksi sekä kuntalaisten seurattavaksi.

Viisi kuukautta lomien jälkeen vielä valmistellaan integraatiota, joka 1.1.2023 on totta koko maassa. Haluan edelleen olla aktiivinen ja edistää Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tuottamia palveluita, ennaltaehkäisten ja korjaten sekä hyvinvointia ja turvallisuutta lisäten.

Kirjoittaja on valtuutettu Orimattilassa (kesk.) ja Päijät-Hämeen aluevaltuuston ja -hallituksen jäsen.