Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.7.2022 | Sota ja inflaatio luovat ongelmia alueen yrityksille

Sodan vauhdittamana laukalle lähtenyt inflaatio, ongelmat raaka-aineiden saatavuudessa ja venäläisen maakaasun tyrehtyminen ovat vaikeuttaneet monien päijäthämäläisten yritysten toimintaa.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos Suomessa oli kesäkuussa vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna 7,8 prosenttia. Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten polttoaineiden ja sähkön kallistuminen.

Ruskon Betonin Hollolan tehtaalla merkittävästi kallistunutta maakaasua käytetään betoninvalmistuksessa ja talvisin rakennusten lämmittämisessä. Tehtaalla kuitenkin pyritään maakaasusta irti. Yrityksen teettämässä selvityksessä korvaavaksi lämmitysmuodoksi suunnitellaan ilma-vesilämpöpumppuja.

Ruskon Betonilla ei ole ollut ongelmia sementin ja teräksen saatavuuden kanssa, mutta niiden hinnat ovat kohonneet.

Orimattilassa sijaitsevan Lujabetoni Lahden tehtaalla puolestaan on ollut haasteita raaka-aineiden suhteen.

Asikkalassa Viipurilainen Kotileipomo käyttää edelleen maakaasua, mutta kallistunut maakaasu on tuonut muutoksia leipomon arkeen. Yrityksessä toimitaan minimihenkilöstöllä ja säästetään mistä voidaan. Energiaremonttikin on harkinnassa.

Viipurilaisella on ollut vaikeuksia myös raaka-aineiden kanssa. Auringonkukansiementen osalta tilanne on huono, koska merkittävä osa auringonkukkaviljelmistä on Ukrainassa. Yritys on kuitannut osan kasvaneista kuluistaan nostamalla hintoja, mutta kate on siitä huolimatta laskenut.

Nastolalaisen Villähteen leivän toiminnassa ei ole ollut vielä suuria muutoksia, mutta sähköä energianlähteenään käyttävään yritykseen sähkön kohonnut hinta tulee vaikuttamaan viiveellä. Villähteen leivälle on riittänyt raaka-aineita, mutta hinnat ovat kasvaneet jatkuvasti ja pakkausmateriaalien sekä varastokomponenttien toimitusajat ovat pidentyneet.

Kaiken kaikkiaan tilanne on haastava, sillä yritysten kasvaneiden kustannusten siirtäminen suoraan kuluttajahintoihin voisi tarkoittaa asiakkaiden menettämistä. Taloudellisesti vaikeina aikoina paikallisten yritysten tukemisen tärkeys korostuu entisestään, jos niiden haluaa säilyvän.