Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 10.8.2022 | Lapsi tarvitsee koulutiellään tukea myös kotoa

Tuhansien uusien ekaluokkalaisten koulutaival alkoi tänään. Kotona on varmasti annettu ja annetaan parhaillaan evästyksiä näille lapsille, jotta heidän koulutiensä alku olisi mahdollisimman sujuva.

Koulutiehen on toivottavasti tutustuttu ennalta, jotta koulumatka olisi alusta saakka tuttu ja turvallinen. Samoin on hankittu tärkeitä varusteita: reppu, penaali ja kirjoitusvälineitä. Tärkeitä asioita kaikki, mutta se kaikkein tärkein on kuitenkin kotoa saatava tuki lapsen oppimiselle koko koulutaipaleen ja miksei koko elämänkin ajan.

Ja meidän aikuisten on syytä­muistaa jälleen varovaisuus ­liikenteessä.

Tutkimusten mukaan suomalaislasten lukutaito on heikentynyt viime vuosien aikana. Lukutaito ei tosin ole heikentynyt tasaisesti koko ikäluokassa, mutta osaajien ja heikommin pärjäävien tasoero kasvanut. Erot lukutaidossa uhkaavat jakaa nuoria menestyjiin ja kelkasta putoajiin.

Syyt lukutaidon heikkouteen ovat moninaisia, mutta yksi asia on varmaa, jos lukutaidon kehittämiseen sitoutuu ja panostaa, se myös kehittyy. Pienten lasten kohdalla tässä on erityisen suuri rooli vanhemmilla.

Näin kouluvuoden alkaessa kannattaakin varustaa lapsi paitsi komealla koulurepulla ja hienoilla kirjoitusvälineillä myös tiedolla siitä, että kotona on saatavissa tukea ja kannustusta, oli kyseessä sitten lukutaidon opettelu tai mikä tahansa muu haaste, jonka lapsi kohtaa koulutiellään.

Ja meidän aikuisten on syytä muistaa jälleen varovaisuus liikenteessä, jos kesällä onkin tullut kurvailtua vähän rennommalla otteella. Sovitaan, että ennen suojatietä pikemminkin hiljennetään vauhtia, jotta jokainen meistä voi liikkua suojatiellä turvallisin mielin, eikä kukaan jäisi suojatiellä isompansa alle.