Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi heittäisimme pelastus­renkaan kassankääntäjille?

Lahden kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto löysi heinäkuussa edestään tilanteen, johon jo vuotta aikaisemmin (19.7.2021) valtuustokysymyksessäni kehotin varautumaan.

Ennakoin jo tuolloin Kymiring oy:n konkurssia tai yrityssaneerausta ja vaadin toimenpiteitä miljoonasaatavien turvaamiseksi. Tuolloin varoituksia ei otettu todesta ja nyt pahimpien riskien realisoituessa syytellään yksinomaan Kymiringiä. Nyt velkainen KOKO Lahti oy emoyhtiönä velvoitettaisiin vastaamaan tyttärensä Lahti Eventsin tämän kesän sitoumuksista ja maksamaan yhtiön velkojayrityksille niiden saatavat, kaupungin tukiessa yhtiötä sen ”maksuvalmiuden järjestelyissä”, mikä merkitsisi vielä todennäköisesti 2,4 miljoonan veroeuron polttamista.

Kaupunginjohtaja on tiettävästi lupautunut operaation takuumieheksi, vaikka kyseessä olisi kuntalain vastainen yritystukien jakaminen yrityksille, jotka ovat ottaneet tietoisen riskin ryhtyessään liiketoimintaan konkurssikypsän Lahti Events oy:n kanssa.

Tarkastellaanpa, millä lihaksilla kaupunginjohtaja sitten pullistelee, kun em. yhtiöiden luottolimiitin nostaminen on kaatunut tai kaatumassa oikaisuvaatimuksiimme. Taustana kerrottakoon, että kaupunginjohtajalla on kaupunginvaltuuston 22.11.2021/140 pykälän myöntämä ”avoin valtakirja” operoida monenlaisia järjestelyjä, elleivät lait, säännökset ja valppaiden kuntalaisten valvonta muodostu esteeksi.

Hänellä on siis valtuudet tehdä viranhaltijapäätöksiä jopa satoihin miljooniin euroihin saakka luotonannosta (250 miljoonaa euroa) ja lainanotosta (120 miljoonaa euroa) sekä valuuttariskien suojaamisesta (200 miljoonaa euroa). Viimeisin päätös tässä sarjassa tehtiin kesäkuumalla 1.7.2022, kun kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksellä talletettiin kaupungin kassasta 40 miljoonaa euroa puoleksi vuodeksi OP Yrityspankkiin. Muodollisesti päätöksen teki kaupunginjohtajan varahenkilö, Olli Alho Pekka Timosen ollessa esteellinen, koska hänen lähiomaisensa on OP-ryhmän ylimmän johdon jäsen. Oli tällä yhteyttä Kymiring-farssiin tai ei, olkoon se yleissivistävää taustatietoa odotellessamme kaupunginjohdon seuraavia pelastautumisyrityksiä.

Miksi Lahti Eventsin ”hallittu alasajo”, miksi ei konkurssi? Tosiasia on, että operaatiolla pyritään heittämään pelastusrengas Kymiring-seikkailun toimeenpanijoille, kaupungin kassan kääntäjille ja tarjoamaan lisää karvasta kalkkia kuntalaisille. Konkurssihakemus olisi myrkkyä ”rahanpolttajille”, sillä päätösvalta karkaisi heidän käsistään ja tämän pelossa he jakelevat velkojayrityksille katteettomia lupauksia niiden saatavien maksamisesta kaupungin kassasta.

Konkurssipesän toimeenpanemalla erityisellä tarkastuksella tulisi selvittää yhtiön ja kaupungin johdon vastuut 6,7 miljoonan euron vahingontuottamukseen. Samalla tulee hakea vastausta siihen, oliko Kymiringille vakuudettomana maksettu 2,0 miljoonan euron ennakkomaksu tosiasiassa Euroopan neuvoston lahjontaa koskevan rikosoikeudellisen yleissopimuksen ja Suomen rikoslain määrittelemällä tavalla lahjus. Tällä Kymiringin rakentamiseen uponneella suorituksella lunastettiin MotoGP -kisojen päätapahtumajärjestäjän asema ilman kilpailutusta muutoin kilpailuilla EU:n sisämarkkinoilla.

Kirjoittaja on lahtelainen kansalaisaktiivi.