Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 17.8.2022 | Nyt on hyvä aika pohtia energian käyttöään

Varttuneimmilla lukijoillamme on vielä muistissa 1970-luvun öljykriisi, jolloin maassamme otettiin käyttöön poikkeuksellisia keinoja energian säästämiseksi. Huoneistoissa sai olla korkeintaan 20 astetta lämmintä, valomainokset kiellettiin ja moottoriteiltä katkaistiin valaistus. Autollakin sai ajaa korkeintaan 80 kilometriä tunnissa eikä niitä saanut lämmittää sähköllä, ellei pakkasta ollut yli kymmenen astetta.

Toistaiseksi kukaan ei ole esittänyt noin radikaaleja toimenpiteitä, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että tulevana talvena energian käytön tehokuutta joudutaan miettimään totisemmin kuin kukaan olisi vielä pari vuotta sitten olettanut.

1970-luvun kriisi sai alkunsa arabimaiden hyökkäyksestä Israeliin ja sitä seuranneesta kauppasaarrosta. Tällä kertaa taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama yleiseurooppalainen energiakriisi, joka heijastuu myös Suomeen. Konkreettisimmin tämä on jo näkynyt sähkölaskun hinnassa.

Viime vuosina yksi kilowattitunti sähköä on maksanut tyypillisesti 5–7 senttiä, nyt pörssisähkön hinta huitelee yli 20 sentin ja ensi talvena se saattaa rikkoa uusia ennätyksiä. Nyt solmittavissa pitkäaikaisissa määräaikaisissa sopimuksissa tyypillinen taksa on 24 sentin luokkaa.

Kuluttaja joutuu valitsemaan kahden huonon vaihtoehdon väliltä. Sitoutuako pitkäksi aikaa tavallista kalliimpaan hintaan vai pitäisikö sinnitellä läpi talven hintapiikin ja luottaa siihen, että hinnat kyllä kääntyvät selvään laskuun sen jälkeen?

Sähkön hinnan nousu on sen verran rajua, että sähkön säästö kiinnostaa ja motivoi nyt ihan uudella tavalla myös puhtaasti vapaaehtoispohjalta ilman sen kummempaa kriisisääntelyä.

Aiheesta on saatavilla paljon hyviä vinkkikoosteita, joiden oleellinen sisältö on arvattavissa yksinkertaisella maalaisjärjelläkin: ylimääräistä sähkösaunan käyttöä kannattaa välttää, pesukoneita kannattaa pyörittää mahdollisimman täysinä ja valojen käyttöönkin on hyvä kiinnittää huomiota. Lisää tietoa aiheesta on luvassa valtakunnallisessa energiansäästökampanjassa, joka pyörähtää käyntiin syksyllä.