Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maidon rasvaprosentti

Eräs kylän poika Pena oli ruvennut käymään naisissa: ei naisissa käymisessä mitään pahaa ollut, äiti ja isä olivat hyvillään ja odottivatkin jo vanhimman pojan tuovan kohta miniän taloon.

Penan naisissa käynnin alkamisen jälkeen maitotilin tiedoissa oli kuitenkin harmillinen yllätys. Maidon rasvaprosentti oli laskenut, ja maitotili oli selvästi pienempi. Maidosta maksettiin maidontuottajalle 1960-luvun alkupuolella rasvaprosentin mukaan, mitä enemmän rasvaa sen parempi litrahinta. Korkea rasvaprosentti oli myös kunnia-asia: jos pystyi pitämään rasvaprosentin korkeana määrätyn ajan, siitä sai maidontuottaja kunniakirjan meijeriltä.

Pena jatkoi naisissa käyntiä, ja taas oli rasvaprosentti alhainen, jopa vähän laskenutkin vielä. Talossa pääteltiin: kyllä Penan naisissa käynnillä täytyy olla jokin syy rasvaprosentin laskuun.

Äiti huomasikin Penan pyörän maitohuoneen oven vieressä aamulla. Hän meni maitohuoneeseen, ja siellä olikin kermainen kauha maitotonkan vieressä. Äiti mietiskeli: ”Kyllä tämä kauha on Penan jäljiltä, ja onkohan se poika joutunut liian koville naisissa, kun kerma maistuu hyvin aamuyöstä.”

Äiti herätteli Penan ja sanoi lempeästi: ”Olis vähän asiaa.” Pena nousee unenpöpperöisenä, sanoo: ”Mitä”, jatkaa: ”Naisissa vain olen ollut, en mitään sen pahempaa ole tehnyt ja väsyttää vielä.”

Äiti sanoo siihen: ”Pena, kyllä se on niin, että tytöistä parhaimman saa ottaa, mutta maitotonkasta ei saa kuoria kermaa päältä.” Pena ei näytä ymmärtävän, mitä äiti puhuu: on niin nukuksissa, tai mielessä on vielä onnelliset hetket tytön kanssa, ”elokuun yön hellässä sylissä”.

Pena on herännyt jo kokonaan ja myöntää: ”Kyllä on tullut maitotonkasta kauhaistua päältä, ja kyllä se hyvä tyttö onkin. Kaikkensa antaneena ja kun loput voimat menevät peninkulman matkalla polkiessa kotiin. Sen jälkeen on ollut niin jano ja nälkä, että on tullut kauhaistua parhaat kermat päältä.”

Äiti sanoo Penalle: ryyppää vain maitoa, niin jaksat, mutta muista sekoittaa maito ensin. Pena lupaa äidille muistaa sekoittaa maidon tästä eteenpäin.

Kirjoittaja on entinen konesuunnittelija Hollolasta.