Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.8.2022 | Harrastaminen kannattaa pitää ilon puolella

Moni harrastusryhmä pyörähtää jälleen syksyllä täysipainoisesti käyntiin, kun koronarajoitukset ovat toistaiseksi vain synkkä muisto. Useamman lapsen perheissä saatetaan todeta, että vapaat illat ovat kortilla, kun kunkin juniorin harjoitukset alkavat ja äidinkin olisi mukava silloin tällöin päästä joogaan ja isän äijäsählyynsä.

Mielekäs harrastus on parhaimmillaan todellinen henkireikä, joka antaa virtaa arkeen. Pitkään jatkunut lapsen harrastuksen seuraaminen, kuljettamiset ja huoltajana toimimiset ovat ehkä tarjonneet vanhemmillekin sosiaalisen yhteisön muiden harrastajalasten vanhempien kanssa. Harrastuksesta voi tulla koko perheen harrastus.

Arjen aikatauluttaminen voi aiheuttaa perheissä myös paineita.

Toisaalta jokailtainen harrastuksiin kuskaaminen ja arjen aikatauluttaminen voi aiheuttaa perheissä myös paineita. Arjen pyörittäminen harrastusrumbassa ei aina ole helppoa. Usein käy niin, että vanhemmat tinkivät omista mielenkiinnon kohteistaan mahdollistaakseen lastensa täysipainotteisen harrastamisen.

Harrastamisen perimmäinen tarkoitus on olla vapaa-ajan toimintaa, jonka tarkoituksena on rentouttaa ja tuottaa mielihyvää. Tämä kannattaa pitää mielessä myös marraskuun pimeinä räntäiltoina, kun kamppailee tiukkojen aikataulujen kanssa.

Kannattaa muistaa, että harrastaminen on paljon muutakin kuin liikkumista urheiluseurassa tai ryhmäliikuntatunnilla tai muuta sosiaalista tekemistä. Joskus voi olla paikallaan keskittyä käsitöihin tai vaikkapa jonkin kielen itseopiskeluun, johonkin sellaiseen, jota voi tehdä omalla vapaalla aikataulullaan ilman ulkoista painetta.