Huumeiden käyttöhuoneista Pasi Tuomaila ja muut kirjoittivat asiallisesti (ESS 18.8.2022). Keskustelua kannattaa jatkaa.
Suomessa nuorten aikuisten huumekuolemat ovat kansainvälisessä tilastossa huipulla. Tätä suunnitellaan vähennettäväksi ohjaamalla huumeiden käyttäjät erityisiin tiloihin, joissa ammattihenkilöt valvovat heidän turvallisuuttaan. Kun yliannostelu vaarantaa käyttäjän hengen, hänet toimitetaan nopeasti hoitoon. Todennäköisesti kuolemantapaukset tosiaan vähenevät.
Jotta käyttöhuoneet toimisivat tehokkaasti, niitä pitää olla paljon, sillä huumeannostaan tarvitseva haluaa saada piikkinsä heti. Hän ei jaksa odottaa julkista kulkuneuvoa toiselle puolelle kaupunkia, ja hänen rahavaransa eivät riitä muuhun kuin huumeen hankintaan. Valvomaton piikittäminen jatkuu.
Käyttöhuoneiden pätevässä toiminnassa on iso henkilöstön tarve. Yllätyksiä ja vaaratilanteita ilmaantuu käyttäjille ja henkilöstölle. Milloin tahansa voi tapahtua mitä tahansa.
Ei ole mahdollista, että käyttöhuonetta hoitaisi vain yksi ammattilainen. Tiloissa tarvitaan tuplamiehitys. Puolet henkilöstöstä on väkivaltatilanteiden hallitsemiseen kykeneviä miehiä. Huumeiden käyttäjät voivat ryöstää toisiaan ja myyjät periä heiltä saataviaan. Myös ympäristön valvonta on välttämätön.
Vilkas käyttöhuone vaatii perushenkilöstön työaikaa: Kaksi työntekijää, neljä työvuoroa/vuorokausi, kuusi aktiivituntia/työntekijä/työvuoro.
Yhteensä 48 tuntia/vuorokausi/käyttöhuone. Viikossa kertyy 7 x 48 työtuntia, 336 työtuntia. Kun otetaan huomioon henkilöstön lomat, muut poissaolot ja niin edelleen, tuntimäärän voi kertoa 1,5:llä, 504 tuntia viikossa. Työpanos saadaan kokoon 13 henkilöllä/yksi käyttöhuone.
Laskelmaani sopii moittia. Vasta-argumenttina voi esittää, että henkilöstön tarve on liioiteltu. Mutta toimintaa ei voi suunnitella sen toiveen varaan, että kaikki sujuu aina hyvin ja rauhallisesti.
Pitää olla 24/7 valmius kohdata ruuhkat ja yllättävät, isot ongelmat. Asiakkaiden epäluotettavuus on tosiasia, ja arvaamattomuus, hallitsemattomuus on otettava huomioon.
Voidaan kritisoida, että huumeiden käyttäjille tarjotaan poikkeuksellisen hyvää palvelua samalla, kun monet muut sairaudet jäävät heikolle hoidolle resurssien puutteessa. Suomen tärkeintä päihdettä, alkoholia, alkoholiriippuvaiset juovat pakkasessa puiston penkillä ja sammuvat paleltuneina hankeen. Ravintoloihin heillä ei ole varaa. Valvottuja, maksuttomia juomapaikkoja pitää perustaa. Se siitä.
Vahvaa panostusta päihderiippuvuuksien ennalta ehkäisyyn ei näy. Päinvastoin, päihtyneenä juhliminen esitetään normina. Huumeiden aloittamisen houkutteluun törmää kaikkialla.
Nuorison idolit saisivat aikaan paljon hyvää toimimalla esimerkkeinä ja mielipidejohtajina, ja rockfestareilla hoilattaisiin kuuluisan artistin mukana:
Don’t be like poor them, fool! / Stay yourself, real and cool / When that shit you never take / As boss remains own brain / Clear brain, life’s leading star / And drugs – you never start
Kirjoittaja on hämeenkoskelainen yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri.