Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajamitoitus on mahdoton toteuttaa käytännössä

Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat ottivat kantaa 10.8. hoitajamitoituksen lykkäämisen puolesta hoitajapulan vuoksi. Tähän samaan asiaan on allekirjoittaneiden helppo yhtyä.

Lain alkuperäisenä tarkoituksena on turvata ikääntyneiden palveluasumisen ja laitoshoidon asukkaille laadukkaat palvelut sekä parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta.

Hoitajamitoitus on astumassa voimaan ensi vuoden huhtikuussa. Silloin jokaista ikääntyvää kohden tulee olla tehostetussa palveluasumisessa sekä laitoshuollossa vähintään 0,7 työntekijää.

Jotta hyvinvointialueilla saataisiin toteutettua uusi kireämpi mitoitus, edellyttää se käytännössä osan ympärivuorokautisten hoivapaikkojen sulkemista, sillä hoitajia ei ole riittävästi kaikkiin hoivapaikkoihin. Tämä puolestaan sakkauttaa koko ikääntyneen hoitoketjun sekä kasvattaa painetta päivystyksiin sekä erikoissairaanhoitoon.

Jo tällä hetkellä hyvinvointialueillamme on ollut tilanteita, joissa palvelutalo ei pysty antamaan ikääntyvälle hoitopaikkaa, vaikka vapaita paikkoja olisi, sillä hoitajia ei ole riittävästi saatavilla nykyisen mitoituksenkaan (0,6) täyttämiseksi.

Hoitajamitoitus ei yksinään takaa ikääntyvälle parempaa hoivaa. Lakikirjaus ei ilman muutoksia ja konkreettisia toimenpiteitä muutu hoitajiksi tai terveiksi potilaiksi.

Tilanne johtaa myös siihen, että kotihoidossa on yhä huonokuntoisempia asiakkaita, sillä asiakkaat eivät pääse tarvitsemaansa ympärivuorokautiseen hoivaan ja kotiin vietävien palveluiden hoitajia tulee sijoittaa ympärivuorokautiseen hoivaan mitoituksen kattamiseksi. Tämä heikentää ennestään kotihoidon tilannetta.

Näkemyksemme on, että hoitajamitoituksen muutosta tulisi vähintään lykätä ja keskittää voimavarat alueilla niihin toimenpiteisiin, joilla lisätään ammattilaisten työssä jaksamista, työhyvinvointia ja alan yleistä vetovoimaa. Kotihoitoa, omaishoitoa ja palveluasumista tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena.

Kirjoittajista Hämäläinen on Päijät-Hämeen aluehallituksen puheenjohtaja (kok.), Perttu Keski-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja (kok.) ja Raha-aho Vantaan-Keravan aluehallituksen puheenjohtaja (kok.).