Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 31.8.2022 | Pakkoloikka kestävään kehitykseen

Lauantaina julkistettiin historian neljäs Hollolan holosuu. Tunnustus jaetaan ”mahlottoman kovalle puhujalle ja luovalle haukkujalle”.

Sanonta viittaa historiaa tutkineiden mukaan hollolalaisten markkinamiesten maineeseen, joilta ei puhe loppunut tiukassakaan paikassa.

Teemat ovat olleet ajankohtaisia jo viimeiset 40 vuotta.

Tällä kertaa holosuu-tittelin sai Sitran kestävyysratkaisujen teeman johtaja Mari Pantsar. Hänen tehtävänään on edesauttaa kestävää kehitystä ja levittää työssään tietoutta ilmaston muutoksesta, kuluttamisesta sekä arkipäivän valintojen merkityksestä maapallomme tulevaisuudelle.

Teemat ovat olleet ajankohtaisia jo viimeiset 40 vuotta, mutta nyt ne ovat sitä enemmän kuin koskaan. Emme ole voineet välttyä uutisilta Keski-Euroopan historiallisen vakavasta kuivuudesta. Oma lukunsa on energiakriisi, joka ryöpsähti silmille erityisesti Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Euroopalle tuli kiire miettiä vaihtoehtoisia tapoja tuottaa sähkönsä ja lämpöenergiansa.

Kestävän kehityksen markkinapuheelle ja ennen kaikkea teoille on nyt tilausta, epäileviä tuomaksiakin kun riittää; kaikki tulee Suomelle liian kalliiksi, kun muut eivät tee mitään.

Oman esimerkin voima voi kuitenkin olla yllättävän suuri varsinkin, kun etelämpänä herätään huomaamaan, kuinka radikaalisti elinolosuhteet voivat ilmaston lämpenemisen myötä huonontua.

Kenties viimein nyt, pakon edessä, energian tuotannossa ja kulutuksessa tapahtuu jyrkempi siirtymä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energianlähteisiin. Vähän samaan tapaan kuin koronakurimuksen myötä luutuneimmatkin organisaatiot joutuivat omaksumaan ja kehittämään etätyöskentelyn mahdollisuuksia.