Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuivannon ja Vuorenmäen koulut ja päiväkoti säilytettävä

Oppilaiden väheneminen Kuivannolla on kaupungin pienin, kuusi oppilasta. Virkamiesten laskelmat: oppilaat vähenevät 400:lla vuosina 2021–2029. Kuivannolla vain kuudella. Vuorenmäellä 24:llä. Molemmissa kouluissa olisi sama oppilasmäärä myöhemmin.

Molemmat koulut ja päiväkodit on säilytettävä. Seuraavassa perusteita.

Esimerkiksi Virenojalla putoaa oppilasmäärä putoaa 43:lla, Luhtikylässä 13:lla, Pennalassa 23:lla, Tönnössä 57:llä, Järvikunnassa 24:llä ja Myllylässä 65:llä. Kuljetus itäosasta muualle on täysin epäinhimillistä. Lapset on kerättävä ensin takseilla ja sitten linja-autoon. Koulupäivän pituus ja kustannukset kasvavat. Heitä on vähän, jotka voisivat käyttää Nastolan tai Iitin koulupalveluja. Vanhempien normaali kulkusuunta on enemmän Kuivannon suuntaan. Kulkeminen edestakaisin lisää aikaa ja kuluja.

Kuivanto ja Vuorenmäki on vasta remontoitu. Muissa kouluissa on paljon työtä velkarahalla. Päiväkoti on samassa yhteydessä. Tämä on ihanne.

Tilat ovat ahkerassa käytössä lapsille ja aikuisille kouluajan ulkopuolella. Kylissä on yrityksiä, jotka tarvitsevat työvoimaa ja jatkajia. Etätyö lisääntyy. Siksi koulutkin on oltava.

Kuivanto on tehty aikoinaan koko kylän tarpeisiin: uima-allas, sauna, apteekki, terveydenhoitajan tilat ym. Kaupungin vuokratalojen entinen henkilökunnan asuintalo on samasta lämpökeskuksesta.

Pari vuotta sitten suurimman kylän, Kuivannon, koulu yritettiin lopettaa: oppilashintaan laskettiin päiväkodin kustannuksia, saatiin näyttämään kalliilta. Myös maininta, että remontteja ei olisi tehty silloin 19 vuoteen, oli väärä tieto.

Kunnan vetovoimaisuus tulee myös kyliltä. Muuttajia on kylille. Siellä on työtä ja asunto. Kuivannolla ja Artjärvellä on tilaa myös ukrainalaisille. Kouluissa voivat toimia nekin, jotka ovat altistuneet sisäilmaongelmiin muualla.

Vetovoimaisuuteen pitäisi vaikuttaa: hyvä sijainti, koulut ja kylät, urheilutalo, uimahalli, yritykset. Myös Kristiina Mäkelän EM-hopea.

Valtuutetut tutustumaan kylään. Harva on käynyt aikaisemmin.

Sivistysjohtajan esitys keväällä oli, että kouluverkkoa ja päiväkotien tilannetta ei tarkastella pelkästään lapsimäärän mukaan, vaan huomioidaan muutkin asiat.

Onnittelut 30-vuotiaalle kaupungille.

Kirjoittajat ovat Kuivannon alueen kaupunginvaltuutettuja tai varavaltuutettuja.